Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Berliner (FP): Det blir 23 000 nya utbildningsplatser

Riksdagsledamoten Pia Nilsson (S) ondgjorde sig i en artikel nyligen över ­utbildningsminister Jan Björklunds (FP) och alliansregeringens gymnasiereform. Återvändsgränder och stängda dörrar var liknelser som Nilsson använde.

Annons

Hur månne hon beteckna den egna socialdemokratiska politiken som lett fram till att var tredje gymnasieelev inte fullföljer sin utbildning? En politik som gjorde alla gymnasieutbildningar mer teoretiska och som inneburit så stora problem för många unga.

Alla unga är inte praktiskt orienterade, alla är inte teoretiker.

Jag välkomnar därför den nya gymnasiereformen som presenterades i våras och som kommer att innehålla tre utbildningsvägar; en studieförberedande, en yrkesförberedande och en lärlingutbildning. En viktig del i reformen är att yrkesutbildningarna återupprättas. Socialdemokraternas hårdnackade motstånd mot mer renodlade yrkes- och lärlingsutbildningar är en mycket underlig paradox.

Att ett parti som säger sig företräda arbetare så fullständigt motsätter sig varje uppvärdering av yrkesutbildningar är för mig obegripligt.

Eleverna på yrkesutbildningar ska givetvis kunna läsa in ämnen som ger högskolebehörighet om de så önskar, men kravet på högskolebehörighet slopas.

Det bör även glädja Pia Nilsson att Allianspartierna i våra budgetsamtal beslutat att satsa 4,5 miljarder kronor på att utöka antalet utbildningsplatser i Sverige, med cirka 23 000 platser.

Som ett litet, öppet och handelsberoende land har Sverige drabbats hårt av den globala ekonomiska krisen.

Den snabba försämringen av arbetsmarknaden måste mötas av en bra politik för arbeten och företagande. Utbildning är en viktig hörnsten i en sådan politik. Av de 23 000 nya platserna är cirka 10 000 inom Komvux, varav många inom yrkesutbildningen.

3 000 nya platser tillkommer inom Yrkeshögskolan och dessutom satsas på 10 000 nya högskoleplatser. Utöver de nya utbildningsplatserna görs omfattande satsningar på arbetsmarknadsåtgärder för att motverka att arbetslösheten biter sig fast på höga nivåer.

Att människor får en bra utbildning i stället för att gå arbetslösa innebär att förutsättningarna för återhämtning förbättras. De som förnyat och fördjupat sin kompetens har lättar att få arbete när det vänder.

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons