Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Berliner (fp): Nu förbättrar vi lärarutbildningen

Ingenting är så viktigt för eleverna i våra skolor och deras kunskapsresultat som duktiga och välutbildade lärare. När socialdemokraterna 2001 beslutade om den nuvarande lärarutbildningen innebar det att kunskapskraven på de nya lärarna sänktes.

Annons

Bland annat kunde blivande lärare i årskurs 1-3 välja bort kurser i barns språkinlärning. Ämneslärare kunde minska sina akademiska ämneskunskaper med upp till 60 poäng.

För att höja kvaliteten i skolan och förbättra elevernas resultat har folkpartiet liberalerna lovat att skapa en ny lärarutbildning. Ingen skolreform är så avgörande som att lyfta lärarutbildningens kvalitet och status. Nu har planerna på den nya utbildningen presenterats.

Vi kan äntligen säga grattis till elever, föräldrar och blivande lärare. Sverige kommer härmed att få en lärarutbildning som ställer höga krav på studenterna och kvalitetssäkrar läraryrket.

Lärarutredningens förslag innebär att det inrättas särskilda examenina för grundlärare och ämneslärare. Lågstadielärarna återinförs. Utbildningskraven på språkinlärning och ämneskunskaper återinförs.

Lärarnas riksförbund välkomnar förslaget och ser mycket positivt på den tydliga indelning och specialisering för olika lärarkategorier som föreslås. Det krävs olika men lika viktiga kompetenser för olika typer av skolverksamhet.

I den utredningen som presenterar förslag till den nya lärarutbildningen ingår resultaten från en stor enkätundersökning som gjorts bland lärarstudenterna.

Undersökningen visar att endast 36 procent av lärarstudenterna anser att de i stor utsträckning är förberedda med tillräckliga ämneskunskaper.

48 procent av studenterna anser sig inte alls förberedda för prov och bedömning. Det betyder att 90 procent av dagens lärarstudenter inte är tillräckligt förberedda för att bedöma elevernas kunskaper. 86 procent anser sig inte alls eller bara i viss utsträckning förberedda för utvecklingssamtal. 70 procent anser sig inte tillräckligt förberedda för det pedagogiska ledarskapet.

Det är givetvis helt oacceptabelt att en så hög andel blivande lärare känner sig dåligt förberedda. Och det visar behovet av den reformering av lärarutbildningen som vi nu kommer att genomföra.

I dag hoppar mer än var tredje lärarstuderande av sina studier. Det är ett underbetyg på utbildningen. Den nya lärarutbildningen ska sporra duktiga studenter att bli lärare, ett av de finaste yrken som finns. Sveriges lärarutbildningar ska i framtiden åter hålla hög kvalitet.

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons