Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Blom: Beslutet om federation är fattat

Torsdagen den 30 augusti kom äntligen beslut om formen för samarbete mellan Örebro universitet och Mälardalens högskola.

Annons

Hur är det då med viljan hos viktiga aktörer att vara med och genomföra beslutet? Samma dag som lärosätenas styrelser gick till beslut, skrev allianspartiernas riksdagsledamöter från Västmanland en debattartikel i VLT och framhöll att ett samarbete med Örebro universitet var fel väg för Mälardalens högskola. Kommer de att hålla fast vid den linjen även nu när beslutet om federation är fattat uppstår problem för processens fortsättning.

De västmanländska riksdagsledamöterna är inte ensamma om sin åsikt. Jag har varit anställd vid lärosätet i Örebro i tolv år. Sedan första dagen då frågan om samgående väcktes, har jag hört röster om att det är fel. Det vanligaste motivet, som jag uppfattat det, är att "vi är ju så bra som vi är, varför gå samman med någon annan". Med växande förundran och så småningom oro har jag sett detta motstånd odlas.

Vad som än motiverar människor att motsätta sig förändring är det nu tid att bryta med nejsägarna och ansluta sig till vägen framåt! Det spelar ingen roll hur bra lärosätena har varit på egen hand eller hur trevligt det var förr. För det är i nuet och framtiden vi ska verka, inte i det förflutna.

Förändringstider är jobbiga, ibland till och med obehagliga. Varthän och varför? Ingen vet bestämt. I detta läge är det avgörande att vi skapar trygghet genom att ta initiativet och aktivt bana väg mot en tydligare framtid. En del av dem som säger nej till att Mälardalens högskola ska samarbeta med Örebro universitet, menar att siktet istället bör riktas mot samarbete med Kungliga tekniska högskolan och andra större lärosäten öster om Västerås/Eskilstuna. Jag förstår argumenten som framförs för sådana strategier, men jag tror inte på dem.

Jag är uppvuxen i Uppsala och utbildad i Lund. Under min uppväxt men främst under mina 13 år vid Lunds universitet lärde jag mig hur de etablerade lärosätena såg på dem som inte varit med lika länge. Lunds universitet spelade per definition alltid i elitserien. De mindre lärosätena var alltid b-lag. Så var det och så borde det för kvalitetens, eller snarare för maktens och traditionens skull förbli. Vad är det som talar för att inställningen på de "gamla" lärosätena skulle ha ändrats just nu? Inte mycket.

Jag tror mycket mer på att bygga fasta samarbeten mellan mer likvärdiga parter där utgångspunkten måste vara ömsesidig respekt för att ingen per definition är överlägsen den andra. Därför tror jag på en federation mellan Örebro universitet och Mälardalens högskola och jag välkomnar att fler lärosäten bjuds in att vara med.

Tillsammans kan vi skapa en starkare konkurrenskraft, en bibehållen och förstärkt integritet och en organisation för nyskapande. Det är inte enkelt och inget som händer bara för att vi säger det. All förändring kostar på och allt samarbete har för- och nackdelar. Men att sugas in som underorgan till de sedan länge etablerade lärosätena, eller att bara avvakta beslut om vilken plats andra vill ge våra lärosäten i ett framtida svensk högskolelandskap, tror jag bara är dumt.

Beslutet om federation är fattat. Dags att lägga kritiken mot en del av den process som föregått beslutet och också den misstänksamhet som historiskt förefaller ha odlats mellan orterna här i mitten av Svealand åt sidan. Låt oss visa varandra tillit och sakligt och konkret ta oss an uppgiften att tillsammans skapa ett starkt centrum för högre utbildning och forskning i vår egen del av landet.

Agneta Blom

Lektor i statvetenskap och tidigare prefekt vid Örebro universitet, för närvarande verksam som projektledare vid Mälardalens högskola. Koordinator för det nationella

nätverket för kvinnliga akademiska ledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons