Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Lejdhamre: Föreställningar om sexualitet slår hårt om än olika

Annons
Mer än en fisk. I Svenska akademiens ordbok finns det gott om uttryck för sexuellt aktiva kvinnor. Att torsk kan avse något annat än en sorts fisk alternativ en svampsjukdom i svalget kräver dock närläsning, skriver Agneta Lejdhamre.foto: scanpix

Är kvinnor mer värda än män? Den frågan uppkommer ibland apropå att kvinnor erbjuds regelbunden mammografi medan män ännu inte åtnjuter samma förmån beträffande eventuella problem med prostata. Stämmer det verkligen?

Låt oss något granska de föreställningar om kvinnors respektive mäns sexualitet som länge – och stundtals fortfarande – har dominerat människors tänkande. För det är ju så att bröst och prostata rör kroppsregioner och -delar med stark sexuell laddning.

Först drar vi oss till minnes hur synen på kvinnors respektive mäns sexualitet har sett ut i vår kultur så långt tillbaka som den skrivna kunskapen sträcker sig. Vad gäller kvinnors sexualitet har den omgärdats av restriktioner: sexuell utlevelse har tillåtits endast inom äktenskapet eller äktenskapsliknade former; tabun: en menstruerande kvinna har ända fram till i våra dagar betraktats som oren; av sjukförklarande: livmoderns inflytande gav upphov till förra sekelskiftets föreställning om kvinnors påstått ökade benägenhet för psykisk instabilitet; synd: kvinnors sexualitet har länge betraktas som speciellt förförisk och förknippad med lösaktighet.

Belysande är att följande uttryck för sexuellt aktiva kvinnor återfinns med eget uppslagsord, lätta att hitta i Svenska akademiens ordbok: hora, sköka, hetär, hålldam, glädjeflicka, gatflicka, prostituerad, hålldam, mätress, frilla. Men att torsk kan avse något annat än en sorts fisk alternativ en svamp-sjukdom i svalget kräver närläsning.

Jämför för övrigt uttrycken ”gatflicka” med ”mannen på gatan” och fundera över vilka värden som ligger i dessa. Denna uppenbart nedvärderande och föraktfulla syn på kvinnors sexualitet har delvis okända grunder. Men med till visshet gränsande sannolikhet finns en rottråd i att kvinnans roll för barnafödande är ovedersäglig och i att mannen har önskat att kontrollera och i någon mån ta kommandot över det skeende där han ohjälpligt har framstått som sekundär.

En snabb blick på föreställningar kring mannens sexualitet visar att sexuell aktivitet intimt har förknippats med detta att vara man: en riktig karl är ständigt på! Okontrollerbart! Manlighet och sexuell aptit har så att säga betraktas som siamesiska tvillingar.

Att över huvud taget antyda något som eventuellt skulle kunna tolkas som problem med sexuell förmåga, att över huvud taget snudda vid något som skulle kunna tänkas få mannen att framstå som inte ständigt potent har länge, länge varit otänkbart. Det vore ju att ifrågasätta mannen själv!

Intressant i sammanhanget är att med potens oftast endast avses sexuell förmåga medan förmågan till inlevelse, ömhet och empati sällan tänks ingå i den potente mannens karakteristika.

De vitt skilda föreställningarna om kvinnors och män sexualitet märks kanske allra tydligast i namnen på kvinnans respektive mannens könsorgan. Att ha stake, det är grejor det! Annat än att vara en fitta!

Medan kvinnors sexualitet ständigt har kommenterats, diskuterats, begränsats, reglerats, och getts olika nedsättande etiketter har mannens, så att säga, lämnats ifred alternativt haussats upp. Den bara är. Jag kan inte se annat än att den olika behandling som fortfarande råder visavi kvinnors och mäns sexuellt laddade kroppsdelar härrör ur den air av ofelbarhet rörande mannens sexualitet som är hans historiska arv.

Således: Kvinnor kan fortfarande drabbas av nedvärderande föreställningar angående sin sexualitet. Med blicken bakåt i historien kan det möjligen ses som ett illasinnat utslag av en gudomlig rättvisa att män ligger efter vad gäller att få del av samhällets omsorg om sina sexuellt laddade kroppsdelar. Men det kan också ses som en uppmaning till både kvinnor och män att göra sig medvetna om sådana föreställningar om sexualitet som fortfarande slår hårt om än olika mot såväl kvinna som man.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons