Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Lejdhamre: Inte okej att spela rysk roulette med vår överlevnad

Annons

De senaste veckorna har vi på dessa sidor kunnat läsa upprepade profetior angående kärnkraftens frälsande inflytande på vårt samhälle. Särskilt betonas kärnkraftens antagna garantier för mängder av arbetstillfällen. För att inte tala om de problem som är förknippade med de fossila bränslenas klimatpåverkan!

Vilka bevis föreligger för att en avsevärt ökad satsning på förnyelsebar energi skulle medföra färre arbetstillfällen än kärnkraft per insatt forskningskrona? Är kärnkraftsentusiasterna fullständigt övertygade om att forskare inom alternativ teknik är mer korkade än kärnkraftstekniker och därför inte kan ta fram alternativa energikällor i önskad utsträckning? Är de hundraprocentigt övertygade om att förnyelsebara energikällor inte kan resultera i så mycket energi att det räcker för en godtagbar levnadsstandard?

Sedan till klimataspekten. Det är möjligt att ökad användning av kärnkraft, på bortåt 50 år kan medförapositiva återverkningar på växthuseffekten.

Men redan kärnkraftskramarnas utgångspunkt – fast den sällan sägs i debatten – att hög energiproduktion respektive hög konsumtion utgör mänskliga rättigheter och är den främsta förutsättningen för ett gott liv ger anledning till invändningar.

Värre är dock att kärnkraftskramare konsekvent blundar för hela det miljötänkande som innefattar skador i naturen genom uranbrytning, risker för framtida kärnkraftsolyckor /-haverier samt olösta problem med slutförvaring.

Dessutom är signalerna till omvärlden att det är OK att under tusentals år framåt spela rysk roulett med mänsklighetens överlevnad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons