Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Lejdhamre: Vi lever på ekologisk kredit

Annons

Girighet låg bakom oljekatastrofen i Mexikanska golfen förra året. Detta har konstaterats i den rapport där orsakerna till katastrofen har utretts. Nödvändiga försiktighetsåtgärder ansågs för dyra. Bra, då vet vi att det var några giriga direktörer vi kan skylla på.

Eller tänk en vända till. Tänk på det nordamerikanska samhället, där billig bensin ses som en mänsklig rättighet. Tänk sedan på Sverige, där en bensinprishöjning på 49 öre litern har pekats ut som en liten men dock orsak bakom det rödgröna valnederlaget.

En annan väg in i diskussionen om girighet är att gå via det ekologiska fotavtrycket. En persons ekologiska fotavtryck talar om hur stor yta som krävs för att producera det som personen förbrukar samt för att ta hand om hennes eller hans avfall. Jordens samlade resurser räcker till ett avtryck på 1,8 hektar per person. Alla vars fotavtryck är större än 1,8 hektar lever således på krita och skjuter betalningen på framtiden.

Ytterligare ett sätt att beskriva ovan nämnda situation är att associera till det då och då påtalade förhållandet att svenska folket lånar för mycket. Vår sammanlagda skuldbörda är större än vad vi kan antas mäkta med att betala igen. I dessa fall gäller skulden pengar.

Vi gör tankeexperimentet att till denna skuldbörda lägga det över-utnyttjande av naturresurser som så gott som varenda en av oss deltar i bara genom att existera i ett samhälle där ”köpa-köpa-köpa” är det grundläggande mantra på vilket samhället vilar. Krisdatum, det datum då konsumtionen överskred vad naturresurserna tål, inträffade förra året den 21 augusti, Då inföll nämligen ”overshootday”. Det sammanlagda uttaget av naturresurser efter den dagen saknar täckning.

Således, när människors ekologiska fotavtryck är större än 1,8, när skuldbördan gentemot naturen i förhållande till vad vi betalar tillbaka byggs på redan från den 21 augusti, vad skall detta kallas? Girighet kanske.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons