Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Luttropp (MP): Vräk inga barn!

Annons

Enligt barnkonventionen ska vid alla åtgärder som rör barn, offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, barnets bästa komma i främsta rummet.

Denna artikel borde vara vägledande, men tyvärr är det inte så. Det är tragiskt att Västerås är en av de tio städer som kallas in för samtal av Barnombudsmannen och Kronofogden.

2008 till 2011 har under första halvåret mellan 2 och 17 barnfamiljer vräkts i Västerås, en ökning på 15 barnfamiljer under fyra år. Om vi tittar på andra ungefär lika stora städer är vräkningarna mycket lägre, Örebro har ingen vräkning, Eskilstuna har sex och Karlstad två vräkningar. Glädjande är att sex kommuner i länet inte har några vräkningar alls! I hela landet har 358 barnfamiljer vräkts hittills i år. Det är en tragedi för varje familj att förlora sitt hem, sin fasta punkt och sin trygghet. Det måste finnas andra lösningar när barn är inblandade.

Vräkningar av barnfamiljer har diskuterats i Riksdagen. Oppositionen anser att regeringens nollvision av vräkningar av barnfamiljer uppenbarligen inte håller i verkligheten och vill se åtgärder för att nollvisionen ska hålla i verkligheten medan majoriteten i diskussionen framhöll att om inte föräldrar kan betala är det självklart att de ska vräkas. Det går illa ihop med nollvisionen och med barnkonventionen.

För att uppfylla att barnkonventionen efterlevs i praktiken krävs en handlingsplan mot barnfattigdom. Detta har Miljöpartiet tagit initiativ till i socialutskottet men fått nej. Oppositionen vill att barnkonventionen skrivs in i den svenska lagstiftningen, men detta vill inte majoriteten bifalla. Innan dessa åtgärder är vidtagna är det tyvärr mycket troligt att vräkning av barnfamiljer fortsätter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons