Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Hillman (S): Gäddeholm är en juvel i Västerås stads krona

Hösten 2002 köpte Västerås stad Gäddeholm för 80 miljoner kronor. Den dåvarande oppositionen stormade i flera år mot affären och planerna på ett bygga bostäder under en 25-årstid.

Annons

"Gäddeholmsaffären gynnar bara säljaren", "Dumt och riskabelt att köpa mark i Gäddeholm", "Gäddeholm - en gökunge i budgetboet", "Ett onödigt köp till oskäligt pris" och "Gäddeholm blir en dyr affär för Västerås" var rubriker på några debattartiklar.

Priset ansågs som på tok för högt. "Expertvärderingar" av Claes Kugelberg (M), Evert Jonsson (C) och Göran Landerdahl (FP) med flera visade samstämmigt att det "rätta värdet" var 40 miljoner kronor eller ännu mindre.

Så lät det ända fram till valrörelsen hösten 2006. Då vann oppositionen valet och fick bilda den majoritet som nu styr staden.

Köpet som utmålades som en förlustrisk för skattebetalarna har blivit en juvel i Västerås stads krona.

I december 2008 gjordes nämligen en ny värdering av Gäddeholm som presenterades vid styrelsemötet nyligen med Västerås stads Strategiska Fastigheter AB. Enligt den nya värderingen har Gäddeholms värde mer än tredubblats till 250 miljoner kronor. Köpeskillingen var hösten 2002 80 miljoner kronor. Det är nog stadens bästa markaffär någonsin.

Det är bra att majoriteten bytt fot och nu inser värdet av Gäddeholm. Men nog kan jag tycka att "värderingsexperterna" Claes Kugelberg (M), Evert Jonsson (C) med flera borde förklara sig om deras tidigare mycket låga värdering.

Nu valde majoriteten med stöd av den nya värderingen att skriva upp det bokförda värdet av Gäddeholm med 80 miljoner kronor till 190 miljoner kronor. Av en händelse räcker den summan till att göra en nedskrivning av värdet på Västerås flygplats med nära 100 miljoner kronor.

Oppositionen (S) och (V) yrkade att Gäddeholms värde borde skrivas upp till 220 miljoner kronor. Bolagets vinster från fastighetsförsäljningar samt uppskrivningen frigör ett utrymme för investeringar med 30 miljoner kronor. Detta utrymme ville vi använda till att tidigarelägga och påbörja följande investeringar:

3 miljoner kronor till återställa och bevara vattenspegeln i Hässlösundet.

15 miljoner kronor till att påbörja en gång- och cykelbro mellan Södra Björnön och Trådarängarna vid Gäddeholm.

12 miljoner kronor till att påbörja en ny väg med normal standard från Irsta till Gäddeholm.

Alla tre åtgärderna främjar sysselsättningen i en situation när arbetslösheten ökar. Samtidigt bidrar åtgärderna till att höja värdet av Gäddeholm ytterligare. Tyvärr röstade majoriteten ned vårt förslag.

Åke Hillman (s)

före detta ordförande i kommunstyrelsen i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons