Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Johansson (L): Ökande brottslighet bekämpas bäst med mänsklig närvaro

Annons

Följ Skultunas exempel

Närvarande i Skultuna.Foto: VLT:s arkiv

Stat och kommun har inte monopol på att bygga och upprätthålla rättssystem och samhällsstruktur. I många områden och i en allt högre takt ser vi kriminella och starka familjer ta över och bygga egna parallella samhällen.

För att stävja utvecklingen krävs ökad mänsklig närvaro. Ibland förordas fler poliser på plats. Vår egen statsminister Stefan Löven förespråkar att vi ska sätta in militär. Varken polis eller militär löser problemet. Nej, det är annan mänsklig närvaro som behövs.

Jag jämför med hur vi i Skultuna kommundel tänker och agerar. Som Liberal (L) ledamot i nämndstyrelsen vet jag vilket nära samarbete nämnd och förvaltning har i dessa frågor.

Jag vet hur närvarande kommunförvaltningens tjänstemän och övriga anställda är i samhället. Vi vet från dag till annan precis vad som händer, politiker och anställda finns på plats, möter upp, och tar dialogen med medborgarna på alla nivåer. Med goda resultat. Ett upplägg som fler stadsdelar i Västerås skulle kunna anamma.

Vi vet vad problemen beror på och bör agera kraftfullt för att nå resultat. I stället fortsätter vi argumentera och peka finger.

Jag anser att alla kommuner ska lägga handlingsplaner för hur vi ökar samhällets närvaro i främst utsatta områden. Tjänstemän och politiker ska synas i vardagen hos medborgarna.

Vi måste nå ut till föräldrar, barn och ungdomar. Bygga förtroenden och skapa en dialog där vi vågar prata med och hjälpa varann. Visst ska vi ha poliser. De behövs. Men övrig samhällstjänst måste också synas.

Åke Johansson (L)

kommunpolitiker, Romfartuna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons