Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Rullgård: Använd solvärme i stället för sopförgasning

När det gäller att välja system för tillförlitlig och uthållig energi för Västeråsregionen bör man satsa på solfångare i kombination med befintligt fjärrvärmesystem.

Annons

Solfångare kan enligt praktiskt fungerande installationer i svenska hus stå för 40–50 procent av uppvärmningen. 

Nedan anges fördelar med solfångare och nackdelar med en förgasningsanläggning när det gäller viktiga frågor vid val av energisystem. Mälarenergi har som bekant planer på att bygga en förgasningsanläggning för alstring av energi från importerade sopor. 

Hur kan någon tänka sig något så bisarrt och motbjudande som att importera sopor!

Slutsatsen är att solvärme i Västeråsfastigheterna är det enda vettiga alternativet. 

Solvärme installeras lätt i samband med att värmeväxlarna byts ut, något som måste göras på sikt. Tiden för installation av solvärme motsvarar den tid det tar att planera, bygga och driftsätta en förgasningsanläggning. Under denna tid avlastas fjärrvärmesystemet gradvis från energiproduktion, medan en förgasningsanläggning inte ger en enda kilowattimme förrän den är driftklar. Lokalt alstrade brännbara sopor ska naturligtvis eldas på samma sätt som nu sker. 

Det totala kapitalbehovet för solvärme blir för hela Västerås cirka 1,2 miljarder kronor som baseras 100 000 kronor per solfångarinstallation och på uppgift från Mälarenergi att det finns cirka 12 000 fjärrvärmeabonnenter. Kapitalbehovet för solvärme blir alltså bara hälften av det för en förgasningsanläggning. Dessutom blir framtida energikostnader från solen noll, vilket gör att en investering i solvärme återbetalas på sikt. 

Utöver den tekniska osäkerheten med sopförgasning måste framtida osäkerhet med soptransporterna beaktas. Röster har hörts för att transporterna på Mälaren måste minska, dels för att försörjningen av dricksvattenförsörjningen inte ska äventyras och dels av miljöskäl. Bland annat sker det redan omfattande stranderosion på grund av sjötransporter. Sopvolymen och därmed transportvolymen på Mälaren blir minst tre gånger större än den som nu gäller för kol. Om det visar sig att transporterna på Mälaren måste minska eller kanske upphöra måste sopor som importeras och transporteras med båt lastas om och köras på land till Västerås. En skrämmande framtidsvision! 

Upphandling av en förgasningsanläggning är en offentlig upphandling som kräver att förfrågningar måste gå ut över hela EU och någon icke svensk entreprenör kan få ordern på anläggningen och många tillfällen för svensk arbetskraft missas. En satsning på solvärme blir ingen offentlig upphandling och Västerås uppvärmningssystem kan byggas med svenska produkter och svensk, lokal arbetskraft. Och Mälarenergi behöver inte skuldsätta sig för 2,4 miljarder och inte ge sig in på ett osäkert projekt.

Åke Rullgård

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons