Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Rullgård: Bygg en mindre sopförgasningsanläggning!

I VLT den 28 maj skriver Eric Söderberg: ”Västerås ska förgasa sopor men med försiktighet”.

Annons

Denna maning, och uppgifter som lämnades vid ett informationsmöte som föredömligt anordnats av Västmanlands Energiförening den 27 maj, inspirerar till följande förslag:

Bygg en mindre sopförgasningsanläggning med kapacitet att ta hand om de sopor som produceras i Västerås närområde! En sådan anläggning skulle bli av samma storlek som redan väl fungerande anläggningar i Finland och innebär ingen teknisk risktagning av det slag som blir fallet med en mastodontanläggning som skulle behöva drivas med importerade sopor. Och, minst lika viktigt, det blir inte aktuellt med något så motbjudande som import av sopor. 

Soporna från närområdet måste tas om hand under alla omständigheter och då erbjuder en mindre sopförgasningsanläggning en utmärkt lösning. Transport av dessa sopor sker förslagsvis med lastbilar som skulle kunna drivas med biogas som Västerås redan producerar med överskott. På detta sätt skulle de lokala soporna tas om hand med hjälp av lokalt producerade drivmedel och komma till nytta för värmeproduktion. Biogasdrift av lastbilar kräver ett arrangemang som möjliggör aktuella transportsträckor men detta är ett problem som lätt kan lösas. 

Ett system av detta slag, det vill säga förgasningsanläggning dimensionerad för de lokalt producerade soporna och transport av soporna med lokalt producerad biogas skulle kunna bli en modell för alla samhällen och standardiseras på samma sätt som återbruken. 

Åke Rullgård

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons