Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Rullgård: Varför så tyst om energibehovet?

Den 10 februari anordnade länsstyrelsen i Västmanlands län ett i sig vällovligt seminarium under rubriken Energieffektivt och klimatanpassat byggande – en lönsamhetsfråga.

Annons

De flesta inslagen handlade om att samhället måste göras robust och hållbart inför förändringar som kan uppstå utanför människans kontroll såsom varmare eller kallare klimat, risk för översvämningar med mera.

Ansträngningar i den riktningen är naturligtvis helt rätt. Förhoppningsvis kommer beslutsfattarna att ta hänsyn till de rekommendationer som finns framtagna.

Om energieffektivt byggande handlade bara ett av föredragen och i detta refererades ett nyligen genomfört bostadsprojekt i Stockholm där resultatet när det gäller energieffektiviteten inte alls visat sig uppfylla förväntningarna: i genomsnitt blev energiförbrukningen 40 procent högre än beräkningarna och i vissa fall mer än 100 procent högre. Dessa siffror tyder inte på att förhoppningarna på väsentligt mindre energiförbrukning tack vare nya byggmetoder kommer att uppfyllas och därför kommer energibehovet att bli väsentligt större än vad det förmenta energieffektiva byggandet utlovat.

Orsakerna till avvikelserna mellan förväntat resultat och verkligt måste utredas noga. Beror detta på dålig kvalitetskontroll under byggnationen, som föredragshållaren antydde, eller på att beräkningssättet har allvarliga brister? Kombination av dessa möjliga orsaker gör saken än värre och en sund skepsis till potentialen i det energieffektiva byggandet är på sin plats.

Det är kanske denna skepsis som ligger bakom uppgifter i nyhetsartikeln i VLT den 13 februari, om att så kallade energisnåla hus är svårsålda i Västerås.

Energibehovet, ja! Om detta sades det inte ord under seminariet och inte heller behandlades frågan om hur det ska gå till att få den energi som krävs för att bostäderna ska hållas varma.

Det är märkligt att frågan om energitillgången helt utelämnades på seminariet. Denna fråga är den viktigaste av alla när det gäller att samhället ska vara robust och uthålligt. Utan tillgång på energi hjälper det inte med aldrig så välisolerade hus. Och det gäller att hitta energiformer som gör oss minimalt beroende av energiimport.

Länsstyrelsen bör med det snaraste ordna ett seminarium för diskussion om alla energiformer och sätt som finns tillgängliga för husuppvärmning, hur dessa ska kombineras så att importbehovet av energi minimeras samtidigt som bostäderna får en tillfredsställande och säker uppvärmning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons