Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Skogevall: Småbrukarna trängs undanav rovdjur

Kulturlandskapet har flest utrotningshotade arter

Annons

Hotar vargar småbruk, inklusive fäbodsbruk?

En replik till Emma Nohrén och Stina Bergström (MP) där de hävdar att jaktintresset är överrepresenterat"Naturen och även viltstammarna är ett gemensamt arv från tidigare generationer, som vi ska förvalta och lämna vidare i ett gott skick till kommande generationer." säger MP. Den biotop som har flest utrotningshotade arter är kulturlandskapet, det som utformats av generationer av familjejordbrukare med småskalig drift. (Nils Dahlbecks postulat på 1950-taet i bildande av WWF och Fältbiologerna - att kulturlandskapet är viktigare än orörd vildmark. Artrikedomen i kulturmark är även bekräftad av Centrum för Biologisk mångfald, SLU)

MP: -"För att garantera en hållbar viltförvaltning är det viktigt att sammansättningen av ledamöter i viltdelegationerna är representativ. Liksom i allt beslutsfattande måste även allmänhetens breda miljöintressen få påverka jaktbeslut – inte bara sakintressen som jakt, jordbruk, skogsbruk."

Om det är något som är i obalans, så är det att den grupp som har byggt upp den biotop i egna marker med vår rikaste biologiska mångfald, det småskaliga familjejordbruket, inklusive fäbodbruket förträngs ut ur viltförvaltningsdelegationerna - och från sina marker. Det är de som får bära de stora kostnaderna och fysiska konsekvenserna av den nuvarande rovdjur- och landsbygdspolitiken. Men deras röst kvävs genomgående i miljörörelser, media, marknad och Myndighetssverige.

"Allmänhetens breda miljöintressen måste få påverka" säger MP . Trots att natur- och miljöintresset är flerdubbelt representerade redan får de ytterligare en röst. Dessutom får Ekoturismen en röst att ta över den miljö som småbrukarna har byggt upp.

Familjejordbrukarna ska tydligen hållas i bakgrunden tills notan ska betalas och de tvingas upphöra med kulturmarkens bevarande.

Miljö-, djurrätts- och kontrollentusiaster som i god avsikt utbildat sig och forskat inom sitt känsloladdade område har genom avancerad opinionsbildning och karriär inom myndigheter och politik drivit sin övertygelse i dominant påverkan utan att ta ansvar för konsekvenserna. Det är dags att tjänstemän, politker och intresseorganisationer kan ställas till ansvar för vad de orsakar genom sina handlingar. Begrunda de studier av hur människors goda avsikter blir onda! (http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/studie-i-ondska.)

Samma dag som inlägget i VLT hade Emma Nohrén en lång utläggning i ríksdagen om Konventionen om Biologisk Mångfald, CBD, Om att biotoper med många hotade arter och dessa arter och deras biotoper ska skyddas, samt de villkor om hänsyn till ekonomiska, sociala och kulturella faktorer som gäller. Men i praktisk politik agerar hon för att vargen som inte är utrotningshotad ska fördriva de verkligt hotade arter och biotoper som ska ha uttryckligt skydd enligt CBD.

Vill verkligen MPs landsbygdspolitiska talesman ersätta småbrukarna med förbuskning, rovdjur, turister, utflyttade stadsbor, "landgrabbare" och andra exploatörer?

Läs även: Sluta att se jägare och markägare som fiender

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons