Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldrefrågorna är viktiga i politiken

Annons

Under en liberal regering infördes år 1913 den allmänna svenska folkpensionen. Pensionsåldern var 67 år. Reformen blev inte dyr. Medellivslängden var nämligen endast 58 år för kvinnor och 56 för män.

I dag är motsvarande siffror 82 år för kvinnor och 78 för män. Bakom siffrorna ligger en utveckling av välstånd som man 1913 inte ens i sina vildaste fantasier kunde föreställa sig.

Medicinska landvinningar har spelat en stor roll. Utvecklingen har varit likartad i länder med demokrati i form av allmän och lika rösträtt kombinerad med marknadsekonomi. Vårt folk har utan att behöva uppleva krig fått njuta frukterna av detta samhällssystem, som varit det i särklass mest framgångsrika i mänsklighetens historia.

Det är olyckligt med ett snävt och ensidigt perspektiv på hälsan då vi reflekterar över ett gott åldrande. De flesta sjukdomar ökar med åldern. Många äldre måste därför enligt naturens lagar dras med sjuklighet och handikapp. Det gör många av dem med förvånansvärt gott humör samtidigt som de gör stora insatser för samhället och betyder mycket för barn och barnbarn.

Denna bakgrund är viktig när de äldres situation diskuteras. Mycket återstår att förbättra:

*Äldres kunskap och erfarenhet utnyttjas inte tillräckligt i arbetslivet. Många äldre vill jobba också efter pensionsåldern. Det bör underlättas.

*I förhållande till sin andel i befolkningen är personer över 65 år dåligt representerade i folkvalda organ som kommuner, landsting och riksdag. Det är inte för sent för er över 65 år att engagera er i politiken! Detta innebär inte att garvade politiker, som sysslat med politik sedan ungdomen, skall bita sig fast på sina poster orimligt länge.

*De sköra multisjuka äldre måste få ordning på sin vård! Till denna kategori hör 3-4 procent av befolkningen över 75 år (cirka 800 i Västmanland). Dessa personer med många och svåra sjukdomar besväras av symptom som yrsel, gångsvårigheter, nedsatt syn/hörsel, inkontinens, minnesproblem och depression. Medicinlistorna är digra. Livssituationen är skör och akut vård behövs ofta.

Landstingsmajoritetens (s+v) misslyckande med att rekrytera tillräckligt många familjeläkare slår hårt mot dessa svårt sjuka som behöver täta hembesök av läkare och annan vårdpersonal. Sådana besök skulle ofta kunna ersätta besök på lasarettets akutmottagning, där väntrummen är överfulla.

Landstingmajoritetens olycksaliga upphandling av familjeläkare, som medfört att tiotusentals patienter mist sin vanliga läkarkontakt, har skapat stora problem.

*Förebyggande insatser behövs! Äldre är för sin hälsa beroende av motion samt sund och god mat. Mathållningen på våra äldreboenden är oerhört viktig.

Oppositionspartierna i landstinget vill erbjuda hälsokontroller vid 55 års ålder för att långsiktigt förebygga till exempel hjärtinfarkt och slaganfall. Dessa sjukdomar har sin grund i smygande åderförkalkning i blodkärlen och kan förebyggas med lämpliga åtgärder. På så sätt ökar möjligheten att uppleva många år med god hälsa efter pensionsåldern.

I valkampanjen kommer många politiker att förespegla trygghet för de äldre. Vi bör inse att trygghet beror på mycket annat än politik. Men politiska beslut kan hjälpa oss en bit på vägen mot ett gott åldrande!

Göran Nilsson

Det är olyckligt med ett snävt och ensidigt perspektiv på hälsan då vi reflekterar över ett gott åldrande, skriver Göran Nilsson, kandidat till riksdag och landsting för folkpartiet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons