Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla barn måste få lika villkor

Annons

Sommarlovet är fantastisk tid för många barn. I förra veckan har Västmanlands 50 032 barn påbörjat sina sommarlov.

De flesta barn kommer att åka iväg på kollo, semester, idrottsläger och besöka nya platser. Men 13,4 procent, 6 693 av Västmanlands barn (Barnfattigdom i Sverige, Årsrapport 2013, Rädda Barnen) kommer inte kunna uppleva sommarlovet på samma villkor som andra barn.

Det är barn som lever i ekonomisk utsatthet i Västmanland. Bakom den ekonomiska utsattheten bland barnfamiljerna finns ofta ohälsa och arbetslöshet bland föräldrarna.

Att växa upp med en ensamstående förälder eller i en familj med utländsk bakgrund är två faktorer som var för sig och tillsammans ökar risken för ekonomisk utsatthet.

Barn som har ont om pengar har sällan möjlighet att göra sådant som andra gör på sina lov, utan tvingas oftast stanna hemma. För exempelvis enklare aktiviteter, som att bada, är problematiskt om man inte ha råd med badkläder eller en bussbiljett.

En del barn tycker inte ens att loven är särskilt roliga. Barnen vill få uppleva det som de hör kompisar prata om, de drömmer om att få åka till Liseberg, Skara Sommarland, Gröna Lund eller liknande nöjesfält.

”Jag har aldrig gjort något eller rest någonstans. Jag lekte eller hängde oftast på gården.”

(Tjej, 18 år, På marginalen – vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken, Rädda Barnen 2013).

Det handlar om att få vara delaktig. Att barnen känner sig isolerade och annorlunda beror många gånger på att de inte har möjlighet att delta på samma villkor som andra. Den knappa ekonomin begränsar möjligheterna.

Rädda Barnen vill att alla barn och unga i Sverige ska kunna delta i samhället på lika villkor och ha möjlighet att förverkliga sina drömmar – oavsett bakgrund och uppväxtmiljö. Rädda Barnen i Västmanlands distrikt uppmanar landsting – likväl som rikspolitiker inom och utom länet att lyfta barnfattigdom som en av de viktigaste politiska frågorna i valet 2014.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons