Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla barns rätt till lek

Annons

Enligt FN:s barnkonvention har alla barn rätt till lek och ingen får diskrimineras på grund av funktionshinder. Men i dag är det många barn som aldrig får möjligheten att leka på en lekplats. Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar har nyligen släppt en rapport om tillgängliga lekplatser. Den visar att endast 1,4 procent av landets alla lekplatser är utformade så att de är tillgängliga för barn med funktionshinder. I Västerås ser dessa siffror ännu sämre ut med endast fyra av 120 tillgängliga lekplatser.

I riksförbundets rapport läser jag om Agnetha som skulle ta sina barn Oskar och Fredrik till en lekplats. Fredrik som sitter i rullstol berättade för sin mamma bubblande av glädje om allt han skulle göra när han kom fram. Men när han sedan såg lekplatsen sjönk han ihop av besvikelse och sa: "Jag vill gå hem, jag vill nog egentligen inte leka." Han såg att han varken skulle kunna ta sig in på lekplatsen och än mindre leka där. Den var inte utformad för ett barn med funktionshinder. Det är hög tid att vi gör verklighet av barnkonventionen och ger alla barn rätt till lek. Leken är viktig för barnets utveckling och en källa till skratt och gemenskap.

Kommunerna måste ta sitt ansvar och satsa tillräckliga resurser på att bygga om dagens otillgängliga lekplatser. Bort med alla dåliga ryggstöd, höga kanter och taggbuskar. Fram med handtag, stora sandlådor och rutsch- banor utan trappor!

Isabelle Sannestedt

riksdagskandidat (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons