Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla behövs i samhällsarbetet!

Annons

Tillväxt på landsbygden kräver inte subventioner eller nya statliga detalj-regler. En upprensning bland myndigheter och detaljregleringar i kombination med ett kommunalt självstyrelse värd namnet och bättre villkor för företagande är den bästa medicinen för tillväxt i länets alla delar.

Utgångspunkten i allt tillväxtarbete är att inte vända sektorer emot varandra. Landsbygden är en tillgång för Västmanlands tillväxt och inte en belastning. Den grundläggande attityden ska genomsyra politiken och innebära att landsbygdens resurser optimalt ska tas tillvara. Den politiska målsättningen måste vara att en internationellt konkurrenskraftig och miljöriktig produktion på landsbygden ska bidra till tillväxt och inte på subventionerat bevarande av status quo.

Centerpartiet betonar att det är nya företag som ger nya jobb. Därför är jobb och företagande den viktigaste frågan för partiet inför valet. Landsbygdens företag har stor betydelse för svensk ekonomi där exempelvis den svenska skogsnäringen årligen bidrar med ett nettoexportvärde på över 80 miljarder kronor.

I det socialdemokratiska Sverige talas det mycket om kommunalt självstyre men vi ser inte mycket av det. Storebrors styrning av landets kommuner är total. Detta trots att allt talar för att lokalt förankrade beslut och engagemang kan lösa många problem.

Man kan fråga sig hur många arbetslösa vi skulle ha om huvuddelen av AMS resurser regionaliserades eller hur säkerheten på gator och torg skulle upp-levas om kommunerna fick större inflytande över polisen. Det är min övertygelse att resurserna skulle hanteras effektivare av människor på den lokala och regionala nivån. Målet för samhället skulle då i högre grad komma att styras utifrån en utveckling som ökar efterfrågan på arbetskraft.

I utvecklingen av samhället spelar alla en roll. Det är viktigt att föra en dialog och få alla att känna engagemang i samhällsarbetet. Det är målsättningar som saknas från nuvarande regering. Centerpartiet tycker det är viktigt att förändra negativa attityder som finns mot såväl landsbygden, företagare som personer som gör det där extra för att bidra till samhällets utveckling.

Vår politik bygger på tilltro till människornas vilja och förmåga att ta ansvar för sig själva och för andra. Det gäller överallt, oavsett var du bor eller vilken roll du har i samhället.

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons