Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla behövs på arbetsmarknaden

Annons

Alla ska ha rätt till ett arbete och alla ska ha rätt att utvecklas i sitt arbete. Det är en av hörnstenarna i socialdemokratisk politik. De största klyftorna och orättvisorna i samhället går mellan dem som har och dem som inte har jobb.

Att bekämpa arbetslös-heten är en av våra absolut viktigaste frågor. Vi socialdemokrater har tidigare visat att det går. Mellan 1998 och 2003 skapades nära en kvarts miljon nya jobb.

Det finns nästan ingenting så förödande för människor som långa arbetslöshetsperioder. Därför satsar vi nu en miljard kronor på de långtidsarbetslösa. Pengarna går till de arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa, i form av skatterabatt.

Funktionshindrade har det allra svårast på arbetsmarknaden. Men alla människor har kunskaper, förmågor och erfarenheter som är viktiga för samhället. Alla behövs i någon form på arbetsmarknaden. Det är extra glädjande att lönebidragen nu höjs så att det blir lättare för kommuner, organisationer och föreningar att anställa personer med arbetshandikapp. I dag har 54 000 personer fått jobb genom lönebidraget och vi hoppas nu att många fler ska komma in på arbetsmarknaden den här vägen.

Att använda de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna i avvaktan på de ordinarie jobben är något som vi socialdemokrater använt oss av sedan lång tid tillbaka.

Vi hävdar att möjligheten till utbildning och praktik i avvaktan på reguljära jobb är viktigt för de arbetslösa och för företagen. Det har visat sig framgångsrikt.

Även företagen tjänar på att arbetskraften bygger på sina kunskaper och skaffar sig nya erfarenheter under perioder av arbetslöshet. Att passivt vänta tills jobben kommer, tycker vi är cyniskt mot de arbetslösa och olyckligt för företagen.

Våra satsningar på utbildning och praktik, kallar moderaterna föraktfullt för att vi inte har något annat att komma med än åtgärder. Så har det låtit i alla tider. Vad har då moderaterna själva att erbjuda de arbetslösa?

Även i ett moderatstyrt samhälle kommer det att finnas arbetshandikappade, hög- och lågkonjunkturer och orter kommer att drabbas av företagsnedläggningar. Vi socialdemokrater arbetar för att arbetslösheten ska minska till 4 procent och vi satsar för att nå vårt mål som är att alla som vill och kan ska ha ett arbete.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons