Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla har rätt att känna sig älskade och trygga

I Sverige har vi det bra. Ändå visar Rädda Barnen att 11,9 procent av barnen i Sverige lever i det vi kallar fattigdom. Det är många barn och det finns lika många förtvivlade föräldrar som inte har råd med sådant som de flesta av oss tycker är helt självklart. Avgiften till fotbollen, en cykel eller simundervisning, glasögon...

Annons
Inte bara materiellt. För barn innebär fattigdom utanförskap, en känsla av att inte höra till. Det kan exempelvis handla om att kunna följa med på skolresan. Att ha ett par skridskor, som alla andra, skriver debattörerna. Foto: Scanpix

Under hösten 2009 satte Teater Västmanland fokus på bland annat barnfattigdomen genom två olika uppsättningar på Västerås Teater. Dels var det Unga Teater Västmanlands pjäs Snöhumla som handlade om 11-åriga Humla som levde ihop med sin alkoholiserade mamma.

På Stora scenen spelades Mig äger ingen, baserad på Åsa Linderborgs succéroman med samma namn. I båda gick fattigdomen som en röd tråd genom hela pjäsen. Åsas och pappa Leifs värme och kärlek till varandra gick inte att ta miste på, men det var också en stark skildring av klassamhället där fattig-domen tog sig olika uttryck.

De återspeglar, var och en på sitt sätt, vardagen för många barn. Men framför allt sätter de fingret på att fattigdom kan ta sig många uttryck. Den behöver inte alltid återspeglas i ekonomiska eller materiella termer. Fattigdom för ett barn kan också innebära brist på trygghet, respekt eller bristen på rättigheten att få vara just ett barn.

EU har beslutat att 2010 ska vara året för bekämpning av fattigdom och social utestängning. För barn innebär fattigdom utanförskap, ensamhet och en känsla av att inte höra till. Det handlar inte bara om dyra skor eller fina saker utan om att känna sig som en del av samhället. Känna att man hör till.

Om man bryter ned detta i bitar kan det exempelvis handla om att kunna följa med på skolresan. Att ha ett par skridskor, som alla andra. Att våga bjuda hem kompisar, och vara säker på att det finns något att äta till mellanmål. Även om det är enormt svårt att tro, så finns det barn som använder sin vecko-peng till att köpa frukt till fruktstunden i skolan. Barn tvingas vara ”sjuka” på friluftsdagar för att familjen inte mäktar med att köpa utrustning som behövs. Eller ordna en hel dags matsäck, plus glasspeng.

Dramatiseringen av Susanna Alakoskis Augustvinnande roman Svinalängorna gästspelar nu på Västerås Teater. Leena kommer med sin familj från Finland, till Ystad. Där möts de av en ”lyx” de aldrig kunnat drömma om. Tre rum och kök, balkong och parkettgolv. Men synen från kommunens sida är en annan och området döps snabbt om till Svinalängorna. Även detta är en berättelse om barns förmåga att överleva och att hitta glädje och mening i andra saker än materiella eller ekonomiska. Det som tas som en självklarhet för vissa är en drömvärld för andra.

Under 2009 har Teater Västmanland och Barnombudet i Västerås samarbetat kring detta. Samarbetet är ett försök att tänka nytt, tänka vidare. Ett unikt samarbete där barn och unga engageras, där vuxna får ta del av barns tankar och – framför allt – en önskan om att alla människor, vuxna som barn, vågar se, vågar agera och ifrågasätta.

Detta oavsett om det handlar om alkoholism, kvinnomisshandel, barnfattigdom, klass- skillnader eller bara det där som vi alla gör – lever det liv vi fått att leva.

Teater Västmanland vill även fortsättningsvis engagera och beröra. Teater är ett verktyg för att sätta fokus på olika samhällsfrågor.

Under 2010 fortsätter samarbetet, och vi hoppas att tillsammans kunna göra något för att skapa ett samhälle där barn känner sig delaktiga, välkomna och framför allt – älskade och trygga.

Victoria Holmgren

press- och informationsansvarig, Teater Västmanland

Sara Holm Stålhand

barnombud i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons