Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla hemlösa är inte uteliggare

Annons

Situationen för de hemlösa har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet, och det är bra! För att vi ska vara överens om vad vi talar om, gäller det att ha klart för sig vad hemlöshet är. Alla hemlösa är inte uteliggare som många tror. De flesta hemlösa har tak över huvudet. Även om man inte har en egen bostad, kan man bo hos släkt eller vänner, i kommunala boenden, på väg ut från kriminalvården och så vidare. Däremot finns det en grupp som far illa och som med Socialstyrelsens definition kallas uteliggare. Enligt den kartläggning som gjordes senast i Västerås handlar det om 40-50 personer och det är dem som bekymrar oss allra mest.

Samtidigt måste vi inse att det inte är lätt att möta personerna i fråga. Ofta handlar det om psykiska problem i kombination med missbruk på olika sätt. Vi måste söka lösningar som utgår från den enskildes behov och situation, och det krävs kanske lika många lösningar som det finns individer! Det är därför som vi numer har så kallade uppsökare ute bland hemlösa som kan lära känna individerna, få bättre kunskap och föreslå vägar till förändring.

En modell som fungerat väldigt bra är det så kallade Spindelboendet på Markörgatan, ett omvårdnadsboende för personer med viss psykisk problematik i kombination med missbruk. Inga grannar har blivit störda och vi förbereder nu ytterligare ett boende på en annan plats för en något annorlunda målgrupp. När det står klart kan ytterligare 8-10 idag hemlösa få ett väl fungerande boende och ett värdigt liv!

Vi provar nu också med små fristående bostäder som alternativ för dem som inte kan bo tillsammans med andra i större grupper. Trots att vi tog beslut för snart ett år sedan har det tagit mycket längre tid än vad vårt tålamod orkar med. Hittills är det bara två igång av de åtta så kallade moduler vi beslutat om!

Arbetet kring missbruk och hemlöshet har struktur och fungerar i stort sett bra i Västerås. Våra akutboenden har inte haft full beläggning under året. Däremot är våra andra boenden välfyllda, så det viktigaste för oss är att få fram fler lägenheter! Det har till och med september i år varit mycket svårt. För 2005 skulle vi behövt 90 -100 lägenheter för sociala ändamål, men det är i stort sett bara Mimer och Fastighetskontoret som bistått med 27 respektive 9 lägenheter. Aroseken hade lämnat en och privata Akelius tre lägenheter. 13 av dessa bostäder har gått till hemlösa och resten till andra sociala behov. Det räcker naturligtvis inte för att klara våra behov!

De hyresvärdar som samarbetar med kommunen är nöjda med det stöd som ges, men alla måste ställa upp! Fler träningslägenheter med ett aktivt boendestöd skulle kunna hjälpa många fler till en egen bostad. Hela vårdkedjan står och stampar därför att vi inte får fram lägenheter. Varken de som arbetar på våra olika boenden eller andra socialarbetare kan göra särskilt mycket om inte hyresvärdar och andra anstränger sig för att få fram lägenheter för sociala ändamål.

Det som diskuterats på sistone är den dagliga verksamheten i centrum. Vi har under flera år gett verksamhetsbidrag dels till Citykyrkan och dels till Ria Hela människan, som öppnar nya lokaler i centrum vid årsskiftet. Det handlar inte om bostäder utan om mötesplatser av olika karaktär. Med i planerna finns utrymme för läkarvård för hemlösa som kommun och landsting gemensamt beslutat starta.

Föreningsbidrag och andra bidrag är IFN:s stöd till ideella organisationer och andra som har verksamhet med en social inriktning. Vi ger i dag cirka 3,8 miljoner i bidrag till 18 föreningar och hur mycket pengar det blir inför nästa år diskuteras nu under hösten fram till beslut i december. Under de närmaste veckorna kommer också frivilligorganisationer som arbetar med hemlösa och företrädare för proAros att bjudas in till ett möte om hemlöshetsfrågorna i Västerås.

Allas rätt till en god bostad är en del av välfärdssamhället. Men det finns inga enkla lösningar kring hemlösheten, än mindre när vi har en allmän brist på bostäder. Ska vi lyckas förbättra situationen för de sämst ställda måste vi hjälpas åt såväl inom kommun och landsting som mellan socialarbetare och frivilliga krafter.

Mats Ericson

Christer Karlsson

Irene Englund

Anny Bustos

Mariam AfrasiabPour

Franklin Fariña

Anna-Karin Jonsson

Jan Andersson

Anna Wallén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons