Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ska ha råd att bo bra

Annons

För många, inte minst barnfamiljer, går en orimligt stor del av inkomsten till att betala hyra eller bostadslån. Nu höjer vi bostadsbidraget för att alla ska kunna behålla en rimlig boendestandard. En heltidsarbetande ska klara sina boendekostnader utan socialbidrag, det är vårt mål.

Bidraget är i dag 600 kronor för ett barn, 900 för två barn och 1 200 kronor för tre barn. Nu höjer vi bidraget till 950, 1 325 respektive 1 750 kronor. Ett särskilt umgängesstöd, som ska gå till deltidsföräldrar som tidvis har barn boende i sitt hem, kommer också att införas. Stödet ska vara mellan 300 och 450 kronor beroende på antalet barn.

I en EU-rapport som publicerades förra veckan konstaterades att vi i Sverige lägger 29 procent av hushållets konsumtion på att bo. Det är den högsta andelen i hela EU, bortsett från Spanien. Det är alltså dyrt att bo i vårt land och för att man ändå ska kunna behålla en god standard krävs ett ekonomiskt stöd.

Vi vill att bostadsbidragen i första hand bör användas för att förbättra barnfamiljernas situation och deras möjligheter att efterfråga en bostad som motsvarar familjens behov.

Moderaterna vill ersätta bostadsbidraget med ett extra barnbidrag till ensamstående och till studerande föräldrar. Detta skulle särskilt drabba barnfamiljer med låga inkomster som i stället skulle bli hänvisade till att söka socialbidrag. Skillnaden mellan att ansöka om bostadsbidrag eller att söka socialbidrag är himmelsvid, det vet alla som gjort det. Dessutom drabbas barnens möjligheter att bo bra.

För oss socialdemokrater är bostadsbidraget viktigt just för att en bra bostad är en så grundläggande faktor för ett gott liv - både för barn och vuxna.

Pia Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons