Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla som behöver ska kunna få vård i annat EU-land

I det stora hela är västmanlänningarna ganska nöjda med sin sjukvård.

Annons

 Det som folk däremot inte tycker är bra är väntetiderna. Väntetider i telefon, att få tid hos familjeläkaren, till specialisten eller väntan på operation. I Sverige har vi vårdgaranti. Det innebär att om man som västmanlänning inte kan få en tid inom tre månader för den operation man behöver i det egna landstinget, har man rätt att få den i ett annat landsting.

Vi socialdemokrater anser att den rätten ska gälla hela Europa. Människor ska inte fastna i vårdköer utan ska få den operation eller behandling de har rätt till. De allra flesta vill få sin vård så nära hemmet som möjligt. Men är väntetiden lång i till exempel Västmanland ska man kunna få vård i ett annat landsting eller i ett annat EU-land.

För oss socialdemokrater är det självklart att ingen ska behöva lägga ut stora summor för att få vård i ett annat land. Ingen ska behöva hamna i en vårdskuldfälla. Vård ska ges efter behov, inte efter vilken storlek man har på plånboken.

Därför vill vi att patienten ska få ett förhandsbesked. Läkare ska, precis som i Sverige i dag, bedöma vilken behandling och operation man behöver. Det ska inte politiker eller EU-byråkrater bestämma.

Moderaterna däremot tycker inte det behövs någon bedömning av läkare. Bara man kan betala för sig ska man kunna få vård i ett annat EU-land. Det betyder att de som har råd att betala snabbt kan få vård utomlands. Medan de som inte har råd kanske tvingas skuldsätta sig för att få sin operation.

Moderaterna vill inte att den som söker vård i ett annat EU-land ska kunna få ett besked på förhand om behandlingen täcks av det allmänna. De nöjer sig med om det endast är välbeställda som kan få vård i andra länder.

Fortfarande är köerna i Sverige och Västmanland långa till vissa behandlingar och operationer. Nu i jobbkrisens spår tvingas landstingen spara på sjukvården. Här i Västmanland förbereder nu den moderatstyrda majoriteten ett tufft sparprogram. Det kommer förstås inte göra köerna kortare.

Vi Socialdemokrater har hela tiden påtalat att landsting och kommuner behöver ökade resurser för att klara välfärden och vården. Men den moderatstyrda regeringen vägrar skjuta till mer pengar. I stället väljer den att sänka skatten för dem med högst inkomster.

I stället för att ta itu med tillgängligheten och kvalitén i svensk sjukvård på allvar verkar Moderaterna acceptera att människor skuldsätter sig för att söka vård i andra länder.

Vi socialdemokrater motsätter oss detta. Den som har störst behov ska få vård först. Inte den som har råd att köpa sig förbi köerna.

Denise Norström

oppositionslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons