Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla VLT-aktier ska ha samma röstvärde

Annons

I skilda medier har det den senaste tiden talats om en ägarstrid inom VLT AB. Bakgrunden är följande: När VLT AB introducerades på börsen skapades A- och B-aktier. Båda hade samma ekonomiska värde, men A-aktien hade och har tio gånger så stor röststyrka, vilket gör att A-aktieägarna har stor makt i företaget. A-aktieägarna består av barnbarn och barnbarnsbarn till Anders Pers, vilken från 1898 ensam ägde VLT.

A-aktieägarna har mycket stor makt (73,5 procent av totala rösterna). Makt är förenad med ansvar och ansvar kräver kompetens. Frågan nu gäller inte bara ledningen av Vestmanlands Läns Tidning utan av en koncern med flera tidningar och en stor tryckeriverksamhet. En majoritet av A-aktieägarna, vilken vi fått förtroende att representera, bedömer att det är av värde för företaget, de anställda och ägarna att tillföra större kompetens till ägargruppen. Ett sätt är då att ge alla aktier ett röstvärde som är proportionellt mot aktiens ekonomiska värde.

Det stora röstvärdet på A-aktien gör att en enda A-aktieägare, eventuellt med stöd av röster från den egna solidariska familjen, i vissa lägen kan hindra en strategi som företagsledning, styrelse, de anställdas representanter och en majoritet av ägarna anser vara klok och värdefull för företagets framtid. Vår grupp anser detta högst olämpligt.

Man kan travestera Alf Henrikssons vers som börjar: " En enda falsk eller oskön ton kan döda en hel symfoni" och säga att en enda A-aktieägare kan förhindra en viss strategi. Den majoritet av A-aktieägare som vi representerar anser därför att alla aktier ska ges samma röstvärde och därmed samma makt.

SVEN KVARNSTRÖM HANS PERS

Det som rubriceras som en maktkamp är vissa åsiktsskillnader mellan två grupper av A-aktieägare. Först kan slås fast att inga väsentliga skillnader föreligger vad gäller övergripande frågor som pressens frihet, tidningarnas oberoende, dess liberala grundsyn etcetera.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons