Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allan Legnerfält (m): Fler poliser till Kolbäcksådalen, tack!

Annons

Den 1 september 2008 hade Lars Andersson sammankallat till ett möte på Strömsholms golfklubb angående en aktion mot skadegörelse med mera. Han hade inbjudit polis, politiker och allmänhet till diskussion om vad som måste göras för att minska skadegörelsen inom kommunen. Lars presenterade ett antal förslag till åtgärder, vilka jag anser är mycket bra.

Jag har arbetat på olika nivåer inom polisen, alltifrån patrullerande polis till jurist på polismyndigheten i Västmanlands län, varför jag anser mig ha erfarenhet och kunskap av såväl "vanligt" polisarbete som på ledningsnivå.

Jag är politiskt engagerad i Hallstahammar. I vårt program, Nolltolerans mot brott, skriver vi bland annat: "Hallstahammar ska vara en trygg plats att vara på alla dygnets timmar. Vi kräver att polisen syns i samhället. Vi vill ha patrullerande poliser dygnet runt i vår kommun. Vi vill dessutom att polisstationen ska vara öppen på andra tider än kontorstid."

Genom synlighet minskar man risken för brottslighet. Allmänheten blir också bekant med "sin" polis, vilket väsentligt underlättar kontakter och polisarbete. Dessa krav kräver självfallet fler poliser. Idag är det alldeles för få stationerade i Hallstahammar, vilket Hallstapolisen har framfört i kritik till polisledningen.

Den har inte accepterat denna kritik.

Vi har väl fortfarande rätt att framföra åsikter? Det har "glunkats" om annat!

För att öka antalet poliser i Kolbäcksådalen bör utryckningsverksamhet förläggas till orten och inte på sätt som operativa chefen för länets polis, Bo Andersson, uttryckte det på mötet: "Utryckningsverksamheten är och ska vara centralt ledd. Polisen i Hallstahammar är i första hand närpolis."

I VLT den 15 november 2008 finns en artikel med rubriken "Ryckte inte ut vid pågående brott - nu utreder JK fallet". Den här händelsen inträffade i Hallstahammar för drygt en månad sedan. Denna artikel accentuerar vårt krav på att det ska finnas (utrycknings-) polis stationerad i Hallstahammar.

Vid förstatligandet av polisväsendet 1965 fanns det 27 poliser och tre polischefer, allt ifrån Kolbäck i söder till Ramnäs i norr. Hallstahammars och Surahammars kommuner gick till regeringen med begäran om att få bilda ett eget polisdistrikt. Tyvärr fick vi avslag. Efter statens övertagande av polisväsendet hade vi till en början tre bilpatruller i tjänst som samarbetade i de två kommunerna under vissa tider. Hur många är det idag som kör i området?

Innan sammanslagningen av polismyndigheterna i Fagersta, Köping, Sala och Västerås i början av 1990-talet tjänstgjorde i yttre tjänst i länet mellan 46 och 51 poliser under fredags- och lördagskvällar. Hur många är i yttre tjänst motsvarande tid idag i hela länet? Myndigheten har enligt uppgift 483 poliser i länet. Så många har de aldrig varit tidigare. Var finns de?

Närpolisområde Hallstahammar har haft och har svårt att få poliser från centralorten Västerås. Det här är som sagt ett känt problem och det behövs inga fler utredningar och diskussioner om det. Så vitt jag vet är poliserna anställda av polismyndigheten i Västmanlands län. De ska då kunna kommenderas att tjänstgöra över hela länet. Så var det förr - varför inte nu?

Polisledningen bör se till att det kommer ett erforderligt antal poliser till Hallstahammar och Surahammar så att verksamheten kan börja fungera igen på för medborgarna önskat sätt.

Här om dagen var det en artikel i VLT om "polisens aktionsgrupp". Det är ju självklart att brottsligheten minskar när många poliser är synliga. När de sedan försvinner, vad händer då? Ja, inte minskar den permanent i fortsättningen!

Förre länspolismästaren Ann-Marie Orler sade i en VLT-intervju för något år sedan att hon skulle göra polismyndigheten i Västmanlands län till Sveriges bästa polisdistrikt. Jag har inte sett något av det än. Det blir vår nye mästare Lars Hallbergs uppgift att se till att så sker. Han sade ju bland annat i VLT-intervjun att "medborgarna ska hela tiden vara i fokus. De är våra uppdragsgivare".

Allan Legnerfält

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons