Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allians för Västmanland: Inrätta ett barn- och ungdomspsykiatriskt centrum

Annons

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har under senare tid genomgått en stor organisationsförändring, som inneburit att delar av specialistpsykiatrin lagts ned. Flera av BUP:s mottagningar i Västmanland har svårigheter med bemanning, många tjänster är vakanta och har därför blivit beroende av inhyrd personal.

Samtidigt växer efterfrågan på psykiatrisk vård och behandling, vilket leder till långa köer till utredning och behandling. Barn- och ungdomshälsan, som har till uppgift att behandla barn och ungdomar med lindrig psykiatrisk problematik och som tidigare fanns på flera ställen i länet, har centraliserats på grund av problem med bemanning. Därför behövs ett omtag för hela den västmanländska barn- och ungdomspsykiatrin.

Allians för Västmanland vill underlätta livet för barn och ungdomar som har behov av psykiatrisk vård och behandling. Regionen bör därför samla BUP:s resurser och kompetens till en tydlig och sammanhållen centrumbildning.

Ett barn- och ungdomspsykiatriskt centrum ska ansvara för BUP:s länsmottagningar, men utgångspunkten för verksamheten ska vara mottagningen i Västerås. Där kan intensivvårdsplatser i slutenvård finnas. Slutenvården kan också bestå av observationsplatser, där barn eller ungdomar kan läggas in för observation under en kortare tid. Det ska även finnas dag- och öppenvård samt mottagning.

Region Västmanland ska ligga i framkant vad gäller forskning, utveckling och utbildningsmöjligheter. Därför föreslår vi att klinisk forskning förläggs till det barn- och ungdomspsykiatriska centrumet. En centrumbildning har också till syfte att samla kompetens och knyta samman regionen med högskolor och universitet, vilket innebär förbättrade möjligheter för personalen till forskning och vidareutbildning på arbetsplatsen.

För barn- och ungdomspsykiatrins patienter betyder det att de kommer att kunna få ännu bättre vård baserad på bästa möjliga kunskap. Samtidigt ger ett barn- och ungdomspsykiatriskt centrum en möjlighet att skapa den trygghet och stabilitet som barn- och ungdomspsykiatrin idag saknar och som behövs för att återigen bli en attraktiv arbetsgivare.

En centrumbildning för barn och ungdomspsykiatrin skulle vara av stort värde för de familjer som har barn eller ungdom som drabbas av psykisk problematik. Deras kontakter med psykiatrin kan på så sätt samordnas bättre genom att varje familj får en väg in till vården.

Thomas Högström (M)

Helena Hagberg (L)

Birgitta Andersson (C)

Malin Gabrielsson (KD)

Allians för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons