Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Ännu bättre kulturskola med valfrihetsmodell

Annons

Västerås har Sveriges bästa kulturskola. Beviset på det kom i våras när skolan blev utsedd till årets kulturskola 2010. Meni Västerås ska vi inte nöja oss med att vara bäst i klassen. Vi ska bli ännu bättre.

Att kulturskolan är populär syns inte minst på det stora antal barn och ungdomar som söker sig dit. Det är begränsat med platser och då skapas en kö när barn och ungdomar som skulle vilja ta del av verksamheten inte får plats.

Inför budgetåret 2011 har därför Västeråsalliansen föreslagit och vunnit gehör för att Västerås stad ska släppa in fler aktörer som kan driva kulturskoleverksamhet för att öka valfriheten. Vi har föreslagit att införa en valfrihetsmodell inom kultur-skolans musikverksamhet. Det möjliggör för eleverna att välja mellan olika utförare med olika inriktning samtidigt som Västerås kan få nya företag inom kultursektorn som vill driva musikskoleverksamhet. VLT lyfte fram i en artikel från den mån-dagen den 13 december om Lina Rolf och Ulf Fernqvists Västerås musikskola som ett privat initiativ.

Västeråsalliansens förslag om att öppna upp för fler aktörer inom musikskolan betyder att privata aktörer kan erbjuda musikundervisning för barn och ungdomar på samma villkor som den kommunala kulturskolan. Denna satsning skulle komma såväl barnen som kulturarbetare till del och det sänder en tydlig signal om att det går att satsa och livnära sig på något man brinner för. Det öppnar också för mer musikskoleverksamhet i Västerås stads-delar och mindre tätorter.

Att släppa in privata aktörer skulle inte hindra den kommunala kulturskolan från att vara bäst i klassen. Det innebär snarare att fler kan vara en del av den klassen med nya idéer, kreativitet och individuella lösningar. Först när privata musikskolor får samma avgiftssubventioner som den kommunala sker konkurrensen på lika villkor.

Vi är glada att kommunfullmäktige har gett uppdrag om att utreda vårt förslag och ser fram mot att hitta vägar att förverkliga det.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons