Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen arbetar efter en dold dagordning

Annons

Regeringen vill ha fler arbetslösa - inte färre. Det är den tolkning jag gör av de förslag som läggs av regeringen. Den är nu i full gång med att lägga alla de förslag för att minska skatterna för fåtalet och där de övriga medborgarna bara får småsmulor eller inget av dessa sänkningar.

Var det någon som tvivlade på alla de varningsrop som kom före valet så är det väldigt tydligt i dag vad som sker.

De borgerliga sade sig arbeta för att få fram flera jobb och att färre skulle stå arbetslösa med deras politik. Nyligen rapporterades att det är många fler än beräknat som har fått jobb den senaste tiden. Är det den nyligen tillträdda regeringens förtjänst? De jobb som kommer nu beror på att det fortfarande råder högkonjunktur och att det därmed råder en större efterfrågan på arbetskraft och inget annat.

En del företag har naturligtvis också hållit igen med anställningar och släppt på dessa efter regeringsskiftet. Dock kommer det mesta som regeringen hittills föreslagit enbart att motverka en lägre arbetslöshet.

Varför tror ni att regeringen vill försämra a-kassan, ta bort rehabiliteringsansvar från arbetsgivarna, ta bort pengar för att förbättra arbetsmiljön, minska taket i sjukförsäkringen, ta bort möjligheter till vuxenutbildning, ta bort ekonomiska möjligheter till att bygga billiga hyresbostäder etcetera?

Enkelt, regeringen vill ha en stor grupp människor som lever under så stor ekonomisk press som möjligt och utan skyddande arbetsmarknadsregler. Orsaken är naturligtvis den att för att något så när ha en möjlighet att klara sig så måste arbetslösa och sjuka vara tvungna att ta vilket jobb som helst till vilken ersättning som helst, med eller utan skyddande regler på arbetsmarknaden.

Genialiskt? Ja, naturligtvis om man är ute för att skapa ett tudelat samhälle där de som har mycket skall få mer och de som redan har sämre förutsättningar skall bli helt beroende av fåtalets godtycke. Som grädde på moset kommer därmed också lönerna för de övriga löntagarna att på sikt pressas nedåt och arbetsmarknadsreglerna att urholkas. Där har vi alliansens planerade systemskifte.

Så det var inte bara pigavdrag som den borgerliga alliansen var ute efter. Alliansen, med moderaterna i spetsen, har en dold dagordning som de arbetar efter. Man säger en sak men avsikten är att åstadkomma ett annat samhälle på sikt.

Berth Thulin

Man säger en sak men avsikten är att åstadkomma ett annat samhälle på sikt, skriver Berth Thulin, ordförande för IF Metall Mälardalen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons