Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Höjda patientavgifter räddar inte ekonomin

Vänsterpartisten Juha Rundgren skriver att hans förslag om höjningar av patientavgifterna var nödvändigt eftersom landstingets ekonomi är ansträngd.

Annons

Rundgren ger i sin text inget svar på frågan om varför han och de rödgröna inte har lyckats sköta ekonomin bättre. Länge har vi från Alliansen varnat för vad som händer om de rödgröna inte blir bättre på att ta ansvar, styra och leda landstinget.

Att höja patientavgifterna är inget som kommer att rädda ekonomin på sikt. Vad som krävs är i stället en ny politisk inriktning för ansvarstagande och valfrihet. Juha Rundgren gnäller på regeringen, som enligt honom borde rädda landstinget när de rödgröna inte får budgeten att gå ihop.

Det är inte att ta ansvar för sin egen politik. Dessutom finns redan pengar från regeringen att tillgå, nämligen genom kömiljarden och de statliga medel som finns att söka för ökad valfrihet inom specialistsjukvården.

Vad har Juha Rundgren och landstingsmajoriteten gjort för att korta väntetiderna?

Brister finns vilket gör att landstinget missar viktiga bonuspengar. De sjuka får vänta på vård som en direkt konsekvens av att vänsterpolitiken inte fungerar.

Vi har föreslagit åtgärder som patientlotsar och vårdgarantikontor, det är saker som på sikt skulle hjälpa landstingets ekonomi mer än att höja avgiften kraftigt för exempelvis patienter vid enheten för psykosomatisk medicin.

Juha Rundgren och Vänsterpartiet vill höja avgiften från 140 kronor till 320 kronor. Från Alliansen tycker vi att en höjning på tio kronor är tillräcklig.

Landstinget Västmanland behöver höjda ambitions-nivåer mer än vad vi behöver höjda patientavgifter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons