Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen i Hallstahammar: Hur står det till med Strömsholms kanal och med Skantzenområdet?

Annons

Alarmerande rapporter om hur företag drabbas

Alliansen i Hallstahammar fruktar att renoveringen av Skantzenområdet för mycket kan påminna om problemen med pråmen Albert.Foto: VLT:s arkiv

Frågan känns mer än berättigad efter olika utspel från Hallstahammars kommun. Det senaste är att ett socialt företag ska släppas in i den kulturminnesmärkta miljön på Skantzen.

Det kan ju vid första anblicken låta lovvärt om det inte var så att detta ska ske under ledning av samma person som skötte renoveringen av pråmen Albert. Personerna som jobbat med renoveringen av Albert har gjort det bästa utifrån sina förutsättningar, men renoveringen är en beklämmande historia och ett utomordentligt exempel på katastrofal ledning.

Nu ska samma ledning styra sin personal mot att arbeta i den minnesmärkta miljön runt om Skantzsjön. De historiska husen på Skantzenområdet måste hanteras varsamt och med expertis som inte många etablerade hantverkare ens besitter. Samma ledning som inte kunde renovera en båt utan några historiska anor eller minnesmärkningskrav ska nu arbeta med dessa anrika miljöer.

Med oro har flera medborgare hört av sig och funderar på vad som händer runt Skantzsjön. Oavsett hur mycket vi vill få ned arbetslösheten och få in personer som står längst från arbetsmarknaden så måste det vara rätt person på rätt plats och med rätt syfte.

Vi hör också alarmerande berättelser från företagare och även Hembygdsföreningen som blir utkonkurrerade av det kommunalägda Strömsholms kanalbolag.

Vi hör också alarmerande berättelser från företagare och även Hembygdsföreningen som blir utkonkurrerade av det kommunalägda Strömsholms kanalbolag. Oroliga företagare funderar på hur mycket ett kommunalt bolag ska bromsa annat företagande och diktera villkoren runt Strömsholms kanal.

Flera småföretagare hyr av kommunen och av Strömsholms kanalbolag. Vi hör om hyreskontrakt där villkoren ändras löpande, om krav på kostsamma certifieringar av olika slag, om krav på att sommarcaféer ska starta restaurangverksamhet med utskänkningstillstånd. Det är orimliga förutsättningar och främjar inte varken ökat företagande eller ökad turism längs kanalen.

Kommunen och Strömsholms kanalbolag agerar på ett sätt som stryper tillväxten av nya företag och ställer orimliga krav på befintliga företagare som vill skapa arbetstillfällen och ett fungerande näringsliv i Hallstahammar.

Kommunen och Strömsholms kanalbolag agerar på ett sätt som stryper tillväxten av nya företag och ställer orimliga krav på befintliga företagare som vill skapa arbetstillfällen och ett fungerande näringsliv i Hallstahammar.

Följdfrågan blir också vad Strömsholms kanalbolag har för uppdrag. Är deras uppdrag att få igång, samt främja befintlig trafik på kanalen? Eller är det att blanda sig i och sätta villkor för företagen och verksamheterna runt Strömsholms kanal?

Strömsholms kanal och Skantzenområdet är verkliga tillgångar för Hallstahammars kommun och måste hanteras därefter.

Från Alliansens sida förväntar oss en ordentlig redogörelse över hur kommunen samt Strömsholms kanalbolag tänker kring att bevara och utveckla kanalen och Skantzenområdet. Vi vill också ha en diskussion kring vilket uppdrag som Strömsholms kanal har, och framför allt ska ha framåt, från ägarkommunerna där Hallstahammar innehar ordförandeposten.

Vi vill se kalkyler, beräkningar och seriösa underlag. Vi vill se riktiga planer.

Alliansen kan i dag inte svara på vad som händer med Skantzenområdet, eftersom vi inte vet vad som kommer att bli kvar.

Det vi vet är att vi i Alliansen står beredda att ta över ledningen för att få entreprenörer och företagare med expertis och kompetens att satsa i denna kommun och få den att blomstra.

Anna Gunstad Bäckman

gruppledare Centerpartiet i Hallstahammar

Jenny Landernäs

gruppledare för Moderaterna i Hallstahammar

Sigge Synnergård

gruppledare för Liberalerna i Hallstahammar

Tommy Emterby

gruppledare för Kristdemokraterna i Hallstahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons