Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Ingen överraskning att vi genomför det vi lovade

Den 20 juli skrev Sven-Erik Österberg en artikel som i sann socialdemokratisk anda är full av osanningar. Österberg påstår att vi säger en sak och gör en annan.

Annons

Att vi i Alliansen håller på att genomföra något hemligt med samhället,

i smyg för det svenska folket.

Men till skillnad från Sven-Erik Österberg ser vi inte på folket som en okunnig massa, vi vet att Sveriges medborgare är läskunniga och intelligenta. Det som vi genomför kommer därför inte alls som en överraskning för de flesta. Vi genomför helt enkelt våra vallöften, som prydligt redovisades före valet 2006.

Enligt den oberoende tidningen Riksdag Departement har regeringen nu bockat av 87 av 131 vallöften, och nästan alla återstående är påbörjade. Här följer några exempel på vad Alliansen lovade att göra och som vi har genomfört:

• Skatten har sänkts för alla som arbetar, procentuellt sett mest för låginkomsttagare. (Vänsterblocket vill som ni vet höja skatten för alla inkomstgrupper.)

• Straffen för grova våldsbrott har höjts och poliskåren har förstärkts med flera tusen nya poliser. (Vänsterblocket vill som ni vet sänka straffen för många grova våldsbrott och spara in pengar på polisen.)

• Fastighetsskatten har avskaffats. (Vänsterblocket vill som ni vet återinföra den.)

Vi har även reformerat skolan, tagit tag i den cyniska sjukförsäkringen, satsat oerhört stora resurser på att förbättra klimatet och äldrevården, påbörjat omstruktureringen av den misslyckade integrationspolitiken, och så vidare ...

Elin Naurin, som i höst doktorerar på vallöften vid Göteborgs universitets statsvetenskapliga institution, berättar att infriandet av vallöften blir allt viktigare eftersom det är ”ett av få resultat som faktiskt går att mäta för forskare och journalister”. Elin Naurin förklarar vidare att regeringen är ett handlingskraftigt alternativ, som vid en internationell jämförelse visar på mycket höga siffror.

Vidare nämner Österberg en sanning i sin artikel. Det stämmer att arbetslösheten har ökat till följderna av den värsta finanskrisen sen mellankrigstiden. Det ser likadant ut över hela jorden. Det han inte nämner är däremot att internationella experter anser att Sverige är ett av länderna som har hanterat krisen föredömligt.

Om Österberg och Sahlin hade fått bestämma hade vi skattebetalare nu suttit som ägare till ett antal stora förlustbolag. Det krävs vänstertakter för att vilja investera folks hårt ihoptjänade skattepengar i sjunkande bolagsskepp. Med vänsterns politik skulle arbetslösheten befästas och boräntorna snart skena iväg för alla.

Arbetslösheten ökade när Socialdemokraterna satt vid makten, trots att det då var högkonjunktur. Vi har en politik för arbete, de har en politik för bidrag. Vår politik är central för att få Sverige på fötter när finanskrisen vänder.

Jessica Polfjärd (M)

riksdagsledamot för Västmanland

Staffan Anger (M)

riksdagsledamot för Västmanland

Agneta Berliner (FP)

riksdagsledamot för Västmanland

Jörgen Johansson (C)

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons