Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen mörkar om kommunalskatten

Annons

Den 1 juni presenterade vi socialdemokraternas och vänsterpartiets förslag till budget för Västerås kommun 2007. Sammanlagt har vi utgifter på 5 066 miljoner kronor. Jämfört med 2006 är det en ökning med 229 miljoner kronor.

De nya resurserna används bland annat till en hållbar utveckling av välfärden i Västerås med förbättringar för barn och ungdomar liksom vård och omsorg för äldre och funktionshindrade, miljö, arbetsmarknad och en fortsatt utveckling av Västerås.

Vårt femte budgetförslag är den starkaste budgeten i mannaminne. Verksamheterna får kompensation för ökade löner och priser samt till viss del för ökade lokalkostnader. Därtill har vi rejäla reserver för att möta kommande stora investeringar.

Vid ett extra möte med kommunstyrelsen måndagen den 5 juni skulle Västeråsalliansen, där miljöpartiet samarbetar mycket nära med de borgerliga partierna, presentera sitt budgetförslag. Det blev en enda A 4-sida med förslag till ramar för nämnder och styrelser.

Alliansen är nästan hundraprocentigt positiva till vårt budgetförslag. Jämfört med vårt förslag omfördelar alliansen 20 miljoner kronor mellan nämnderna. I en budget på 5 066 miljoner kronor är en skillnad på 20 miljoner nästan försumbar eller mindre än 0,5 procent.

Västeråsalliansen har alltså nära nog samma nämndramar som vi har. Det är naturligtvis glädjande för oss att alliansen delar vårt budgetförslag i så stor omfattning.

Men i vårt budgetförslag talar vi tydligt om hur budgeten ska finansieras. Det gör inte alliansen. Sakläget är att alliansen har en budget med bara utgifter och inga inkomster eftersom alliansen inte vill berätta hur man ska finansiera sin budget.

I september är det val. Men bara tre månader före valet klarar Västeråsalliansen inte av att berätta för västeråsarna vilken nivå de vill ha på kommunalskatten år 2007.

En sådan handlingsförlamning är skrämmande. Det är också anmärkningsvärt att alliansen mörkar om kommunalskatten med tanke på bombastiska uttalanden av moderaterna nu i början av juni om skattesänkningar.

Inför 2006 ville moderaterna och centern sänka kommunalskatten. Folkpartiet och kristdemokraterna ville ha oförändrad skatt. Samtidigt ville miljöpartiet höja kommunalskatten. Men nu vill partierna i den gemensamma alliansen hålla hemligt fram till efter valet om vilken kommunalskatt de vill ha redan år 2007.

Vi har aldrig varit med om att partier går till val på vilka utgifter man vill ha utan att tala om hur kalaset ska betalas. Det är ett svek både mot väljarna och en seriös kommunalpolitisk debatt i valrörelsen.

Genomförs alliansens ofinansierade utgiftspolitik kan det leda till en försämring av kommunens ekonomi. Risken är att kommunens verksamheter då måste spara i stället för att satsa framåt. Men det får västeråsarna som sagt veta första efter valet - och då kan det vara försent!

Ulla Persson

Mats Ericson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons