Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen och Centerpartiet har gett landsbygden ny livskraft

Benny Sellberg (V) försöker i sin debattartikel i VLT 3 april framhäva Vänsterpartiet som ett landsbygdsparti. Samtidigt som han slår in redan öppna dörrar.

Annons

För mig som centerpartist välkomnar jag alla att ta debatt för landsbygden och dess utveckling. Men när Sellberg påstår att alliansens politik övergett landsbygden så kan han inte ha mer fel.

Centerpartiet har i regeringsställning skapat förutsättningar för landsbygdens utveckling. Den mest effektiva men minst uppmärksammade förändringen är att alla beslut som regeringen tar är landsbygdssäkrade.

Konsekvenserna för landsbygden vägs alltid in i regeringens beslut vilket, är ett initiativ från Centerpartiet. Följande beslut från förra veckan uppmärksammades dock:

• Tredubbling av medlen till kommersiell service på landsbygden till 700 miljoner kronor.

• Fördubbla stödet till bredbandsutbyggnad till 3,25 miljarder

Med regeringens och Centerpartiets satsningar har Sverige totalt sett ökat finansieringen av landsbygdsprogrammet till 2020 när EU minskat sin del. Det kallar i alla fall vi att värna om landsbygden och hela Sveriges utveckling.

Jag undrar hur väl Benny Sellberg följer nyhetsrapporteringen. För sanningen är att flera av de förslag som räknas upp är såna förslag som Centerpartiet redan har genomfört med råge.

Näringsminister Annie Lööf presenterade i tisdags en rejäl förbättring i ersättningen för sjuklön. 80 procent av alla småföretag med anställda kommer att få de mest fördelaktiga villkoren för ersättning med det nya högriskskyddet.

I EU har Centerpartiet varit med och drivit fram nya regler för offentlig upphandling så att det nu är enklare för kommun och landsting att upphandla lokalproducerade råvaror och produkter. Nu måste kommuner och landsting använda de nya reglerna. Vi välkomnar att Landstinget Västmanland har en tydlig strategi för att upphandla lokalproducerade charkprodukter mm.

Under Centerpartiets tid i regering har produktionen av förnybar energi från bioenergi ökat med 50 procent. Vindkraften har tiodubblats!

Detta är resultat av en målmedveten energipolitik där Centerpartiet går i täten och där landsbygden är den största motorn för grön omställning. I Västmanland finns Sveriges största solelsanläggning, ett tydligt exempel på vad regeringens politik bidrar till.

Småföretag, föreningar och eldsjälar är viktiga för landsbygdens utveckling. I Sevalla finns det många och jag är en av dem. Vad jag förstår bor du också här men än har jag inte träffat dig i Sevalla bygdegård. Sista april har du chansen, vi ses där!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons