Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Oppositionen överger arbetslinjen för bidragslinjen

Annons

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har nu presenterat sina budgetförslag för år 2010. Lars Ohlys inflytande över oppositionen är mycket märkbart. Socialdemokraterna gör nu en tydlig vänstersväng. De presenterar skattehöjningar samt avgifts- och bidragsförändringar inom en mängd olika områden.

Effekten av oppositionens sammanlagda skattepolitik skulle bli dramatisk. Vi kan konstatera att oppositionens politik leder till mindre pengar i fickan, högre kostnader och mindre marginaler för merparten av Sveriges befolkning, företag, kommuner och landsting.

Socialdemokraterna sitter nu och förhandlar med Vänsterpartiet om ett gemensamt alternativ. Om Lars Ohlys får gehör för sin skattepolitik skulle det innebära att ett vårdbiträde får betala ytterligare cirka 18 000 kronor om året till staten. Såväl ensamstående som familjer kommer att klämmas åt rejält när den sammanlagda effekten av borttagna jobbskatteavdrag och återinförd statlig fastighetsskatt genomförs. Och då har vi inte ens nämnt den tredje parten i vänstertrojkan, Miljöpartiet, som vill höja bensinpriset med hela två kronor litern. Kommunal trafik i all ära, men alla som är beroende av bilen för att klara av vardagens sysslor förstår att det är helt orimligt.

Oppositionen vill gärna måla bilden av oss som motståndare till vår skattefinansierade välfärd. Det stämmer helt enkelt inte. Alliansen har gjort en historisk sänkning av skattetrycket, men vi svenskar är fortfarande världens högst beskattade folk. Vi behöver inte ett högre skattetryck – vi behöver se över vart pengarna går. Världens högsta skatter borde ge oss världens bästa skola och världens bästa vård. Men efter åratal av socialdemokratiskt styre ser vi bara världens dyraste offentliga sektor.

Den rödgröna röran måste rimligtvis se detsamma som vi gör, att Sverige har en åldrande befolkning där färre kommer att försörja fler. För oss är det helt avgörande att alla som kan och vill jobba ska göra det. Oppositionen vill i stället göra det mindre lönsamt att gå till jobbet. Det handlar om löntagare och studenter, som extraknäcker och får jobbskatteavdrag. Det handlar om människor över 65 som väljer att jobba några år till. Det handlar om entreprenörer som skapar Sveriges framtida företag och jobb. Det handlar om allas vår framtid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons