Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Satsning på lärare

Västerås lärare har inte fått den löneutveckling som lärare anställda i andra kommuner i Sverige har kunnat ta del av.

Annons

Inför beslutet av 2012 års budget enades Västeråsalliansen och de rödgröna om en särskild lönesatsning utöver avtal för lärare.

Inriktningen var tydlig – det måste till en ökad lönespridning. Initiativtagare var Västeråsalliansen, men förslaget föll i god jord hos det rödgröna minoritetsstyret. Satsningen för ett år sedan hade fokus på lärarkåren i grundskolan men det fanns även ett utrymme att också involvera gymnasielärarna.

Nu, inför fastställande av nästa års budget, är det dags att fortsätta satsningen. Det finns nämligen lärargrupper som inte berördes i 2012 års lönesatsning. Det handlar framför allt om förskollärare, den grupp lärare som ansvarar för våra yngsta barn. Västeråsalliansen föreslår därför även i 2013 års budget en särskild satsning för lönespridning, nu på de lärare som inte var med i 2012 års lönespridningssatsning.

Fem miljoner kronor avsätter vi för detta.

Vi måste fortsätta på den inslagna vägen mot att få en bättre lönestruktur för ¿Västerås lärare. Det får inte stanna vid att bara vara en tillfällig satsning. Vägen är lång för att göra Västerås verkligt konkurrenskraftig gentemot andra kommuner när vi ska locka till oss ¿lärare.

Västeråsalliansen har ¿därför utöver de fem ¿miljonerna till förskole-lärarna dessutom reserverat ytterligare 15 miljoner ¿kronor till lönespridning för alla lärare, för samtliga ¿lärargrupper. Dessa medel ska fördelas efter att årets löneförhandling avslutats och 2012 års särskilda ¿satsning på lönespridning har analyserats.

Vi i Västeråsalliansen hoppas givetvis att vi även i budgeten för 2013 ska få stöd för vår satsning på lärarlönerna. Vi kommer, oavsett vad som händer i budgetförhandlingarna, att fortsätta att driva frågan.

Västerås måste kunna behålla lärare och kunna rekrytera för framtiden. Lärarlönerna måste vara konkurrenskraftiga, en bra lärare ska ha en bra lön!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons