Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Tack för förtroendet!

I dag är det ett år sedan valet, valet som innebar att Västeråsalliansen fick väljarnas förtroende att leda Västerås stad. Då hade socialdemokraterna haft makten i över 80 år med ett undantag på tre år i början av 1990-talet.

Annons

Västeråsalliansen gick till val på ett manifest, som tog upp många frågor för att göra Västerås till en stad med trygghet, frihet och ansvar.

I januari startades jobbcentrum för alla arbetslösa försörjningsstödstagare. Det skall inte längre vara möjligt att passivt få bidrag utan det krävs aktivitet för att kunna få ett arbete.

En ny utbildningsplan har arbetats fram och antagits efter ett samråd under våren. Den ger skolorna ett tydligare uppdrag med fokus på kunskap och ökad valfrihet för elever och föräldrar. Grundskolan får mer resurser för att utvärdera elevernas kunskaper och kunna sätta in extra stöd tidigt. Gymnasieskolan får fler utbildningsinriktningar i form av en lärlingsutbildning vid sidan av de studieförberedande programmen.

Nya byggplaner växer fram på olika områden i Västerås och inte enbart i Gäddeholm. Inte minst tas nu stora tag för att ta fram en planberedskap på alla områden. Hus byggs bland annat i Irsta och Barkarö. Under 2006 färdigställdes endast tolv hyreslägenheter medan det under 2008 kommer att finnas 56 inflyttningsklara hyreslägenheter.

Äntligen har vi nått målet att alla som så behöver kan erbjudas plats i särskilt boende inom tre månader, några väntar dock fortfarande på plats i sitt önskeboende. Vi startar ett korttidsboende för personer med psykiskt funktionshinder för att bland annat stödja anhöriga. Det finns sedan februari ett telefonnummer in för dem som har frågor om omsorg för äldre och personer med funktionshinder och från kommande årsskifte kan västeråsare få större inflytande över innehållet i hemtjänsten och dessutom välja hemtjänstutförare.

Glädjande är att det i oktober invigs ett Barnahus i Västerås. Där kan unga få möjlighet att känna trygghet när misstanke om brott mot barnet finns medan barnets behov av stöd och behandling utreds. Där samverkar inblandade myndigheter runt barnet i stället för att barnet slussas runt mellan olika personer och myndigheter.

Arbetet med att öka tryggheten har påbörjats bland annat genom att byta belysning och ta bort buskage. Som vi lovade i valet har båttrafiken på Mälaren utvecklats, nu drivs den i privat regi. Västeråsarna har därmed fått fler turer och en båttaxi. Så varför inte ta en tur till Almö-Lindö?

Vi har beslutat att tillsätta en klimatkommission som är en början till att få ett långsiktigt hållbart samhälle, ansökt om att få starta ett Naturrum på Björnön och få bli en av landets uthållighetskommuner.

Detta är några av de beslut som har fattats och fler kommer. Inte minst har staden en stark ekonomi där skola och omsorg prioriteras. Det ger en trygghet för framtiden för alla västeråsare. Tack för förtroendet.

Elisabeth Unell (m)

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Elisabeth Fridén (kd)

Lars Kallsäby (c)

Andreas Porswald (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons