Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Vi har lovat bekämpa brottsligheten

Annons

När alliansregeringen tillträdde 2006 var vi överens om att skärpa synen på brottslighet och skapa ett tryggt och säkert rättssystem. Alliansen genomför nu viktiga förändringar inom Kriminalvården, bland annat tydligare regler när det gäller intagnas rätt att inneha viss litteratur.

Trots att Kriminalvården själv har varit tydlig med att man velat förbjuda porrtidningar för sexualbrottsdömda, därför att innehållet stör behandling och rehabilitering, så har frågan varit kontroversiell. En del har hävdat att det är en för stor inskränkning i tryck- och yttrandefriheten. Alliansen har varit enig om att det i det här fallet finns en god anledning till att göra inskränkningar i denna frihet, något som den förra regeringen helt struntade i.

Nu har vi beslutat att Kriminalvården ska kunna förvägra intagna tidskrifter och annan litteratur ¿ men självfallet bara sådant som antas kunna motverka pågående behandling eller som kan äventyra säkerheten eller ordningen på anstalten. Vi anser att det är viktigt med ett förtydligande av en tidigare oklar bestämmelse, nämligen den som gör att man kan förbjuda en intern att ha personlig egendom som innebär att man begår brott eller förbereder brott.

Sexualbrottsdömda som begått incest, våldtäkter och grov kvinnofridskränkning har tidigare utan några som helst inskränkningar tillåtits att få ha porrtidningar i sin cell, med hänvisning till den grundlagsskyddade informationsfriheten. Det är inte skäligt att en person dömd till sexbrott, med hjälp av svensk lag ska kunna ha tillgång till material som kan leda till nya brott och som kan ge näring åt ett destruktivt beteende.

Självklart är informationsfriheten en viktig princip för den svenska demokratin. Men, det är rimligt att en person som är dömd i en domstol till fängelse för ett brott får en inskränkning av sina friheter på ett sådant sätt att man kan inte kan genomföra, förbereda eller stimuleras till nya brott. Inskränkningen i rätten att ha pornografiskt material för en sexualbrottsdömd är en ytterligare men fullt rimlig begränsning.

Möjligheten att förebygga och beivra brott är av grundläggande betydelse för vårt rättssamhälle och för människors tilltro till staten. I detta arbete ingår det att bygga upp en verksamhet som kan hjälpa de intagna att bryta med det destruktiva beteendet som leder till kriminalitet och återfall.

Kriminalvården får nu också möjlighet att se till att intagna får hållas avskilda från varandra, om det är nödvändigt för att upprätthålla ordning och säkerhet i anstalten. Syftet med lagändringarna är att vi ska ha en fungerande kriminalvård, där viktigaste uppgiften är att verkställa straff och rehabilitera dömda för att förebygga ytterligare brottslighet. För att den här verksamheten ska fungera måste också systemet vara utformat för att upprätthålla disciplin och säkerhet runt om på våra anstalter.

Att bekämpa brottsligheten är vårt löfte och vi vill därför fortsätta arbetet med att Kriminalvården ges resurser och stöd för att påverka dömda personer att bryta sitt kriminella beteende.

Krister Hammarbergh (m)

Inger Davidsson (kd)

Johan Linander (c)

Camilla Lindberg (fp)

ledamöter av riksdagens justitieutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons