Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen vill ta springnota från länsbytet

Annons

I VLT den 7 juli kommenterar moderaternas toppnamn i landstingsvalet Magnus Edlund Hebyfrågan. Precis som i landstingsfullmäktige svär han sig fri från allt ansvar och skyfflar över hela frågan till socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Det är på gränsen till politiskt ohederligt att förfara på detta sätt. Jag tror alla har fullständigt klart för sig att vi socialdemokrater och vänsterpartiet med för den delen, i både Västmanlands kommunförbund, landstinget, riksdagen och regeringen under hela denna frågas processande varit motståndare till ett länsbyte. I riksdagen valde miljöpartiet att göra gemensam sak med de borgerliga partierna och med den majoriteten skulle regeringen ha förlorat.

I det läget hade regeringen inget annat val än att lägga fram ett förslag som man egentligen var emot. Detta vet Magnus Edlund.

Våra invändningar emot länsbytet har bland annat varit ekonomiska skäl. Vi har hela tiden hävdat att det blir en dyr affär för Västmanlands landsting. Något som Magnus Edlund och hans parti tillsammans med den övriga alliansen bestämt tillbakavisat.

Den utredare som tittade på eventuella ekonomiska konsekvenser menade att det inte skulle bli någon dålig affär för landstinget och att någon kompensation inte var nödvändig. I landstingsstyrelsen gick Magnus Edlunds parti och de övriga i alliansen på utredarens linje medan majoriteten med socialdemokraterna och vänsterpartiet valde att inte tro på utredarens kalkyl. Då uppstod läget att landstingen i Uppsala och i Västmanland hade två olika uppfattningar om vad de ekonomiska konsekvenserna skulle bli för respektive landsting när Heby byter län.

För att lösa denna knut inkallades de två landshövdingarna för att ta fram ett förslag som båda landstingen kunde acceptera. Det är deras slutsatser som är grunden för den överenskommelse som till slut träffades mellan Uppsala och Västmanland. Det är detta som Magnus Edlund så fräckt menar är Glenn Anderssons dåliga förhandling. En ren mytbildning som Magnus Edlund försöker sprida för att täcka hans eget partis märkliga agerande i hela den här frågan. Utan den uppgörelse som till slut träffades mellan landstingen hade resultatet blivit att Västmanlands landsting erhållit noll kronor i kompensation för länsbytets negativa effekter. Det ser inte bra ut när alliansen först understödjer ett länsbyte och sedan springer när notan uppenbaras.

Som VLT tidigare redovisat beräknas kostnaderna bli 140 miljoner kronor för landstinget Västmanland. Hade Magnus Edlund och hans partis yrkande i landstingsstyrelsen blivit verklighet hade vårt landsting inte fått någon kompensation alls. Nu får vi kompensation för länsbytet och det är då rakt inte den borgerliga alliansens förtjänst.

De ekonomiska konsekvenserna blir ändå påtagliga för landstinget Västmanland. Det hade inte behövt bli så över huvud taget. Men Magnus Hedlund och hans allianspartier i Västmanland har hela tiden agerat supporter-klubb åt moderpartiernas agerande i riksdagen. Därmed skall dessa partier ha del av ansvaret för de kostnader som nu åsamkas landstinget Västmanland.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet har under mandatperioden vänt underskott till överskott för snart tredje året i rad. Det är nödvändigt för att klara de utmaningar som landstinget står inför. Vi har tagit ansvar för landstinget under de gångna fyra åren. Vi är beredda att ta ansvaret för ytterligare en mandatperiod.

Lars Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons