Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens utrikespolitik är tydlig

Annons

Peter Weiderud (s) ställer i en debattartikel den 1 augusti frågan hur eniga vi i Allians för Sverige är i vår utrikespolitik. Frågan han borde ställa är hur eniga vänsterkartellen är i sin.

Att Peter Weiderud samtidigt undanhåller att han är politiskt sakkunnig på utrikesdepartementet hos biståndsminister Carin Jämtin och är med och formar nuvarande svenska utrikespolitik tycker vi är märkligt och något läsarna bör uppmärksammas på.

Peter Weiderud oroar sig för Sveriges framtida bistånd. Den enda gång i historien svenskt bistånd uppgått till 1 procent av BNP var under den borgerliga regeringen 1991-1994. Vi har goda förhoppningar att det ska bli så igen.

Men att bara diskutera biståndsnivån och inte beröra kvalitet och innehåll håller inte. Bristerna i dagens bistånd är många. Riksrevisionen har riktat skarp kritik mot regeringens styrning och uppföljning av utvecklingsbiståndet.

Vidare undrar Peter Weiderud hur Alliansen ställer sig i frågan om svenskt Natomedlemskap. En borgerlig regering kommer inte att driva frågan om ett svenskt medlemskap i Nato. Vi menar att Sverige i dag har ett mycket nära och öppet samarbete med Nato. Under det senaste decenniet har Nato genomgått en radikal förändring. I dag är en av organisationens huvuduppgifter att bidra till fred och säkerhet i och utanför Europa.

Militära styrkor under Nato-befäl finns på platser som Afghanistan och Kosovo. Sverige deltar i båda dessa Nato-operationer. Nato arbetar också allt mer tydligt för att utveckla sitt säkerhetspolitiska samarbete med länder i Mellanöstern. Alliansen välkomnar att samarbetet mellan EU och Nato fördjupas.

Till skillnad från vänsterkartellen vet väljarna vilken utrikespolitik de får vid en röst på Alliansen.

Samtidigt väntar vi med spänning på den gemensamma utrikespolitiska plattform som socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet ska presentera inför valet.

Det ska bli intressant att se hur de löser frågor kring EU-medlemskapet, kvaliteten i biståndet, den transatlantiska relationen, säkerhetspolitiken och försvaret.

Jörgen Johansson Kerstin Heinemann Tomas Högström Torsten Lindström

Till skillnad från vänsterkartellen vet väljarna vilken utrikespolitik de får vid en röst på Alliansen, skriver de västmanländska riksdagsledamöterna Jörgen Johansson (c), Kerstin Heinemann (fp), Tomas Högström (m), och Torsten Lindström (kd), i en replik på Peter Weideruds inlägg den 1 augusti.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons