Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmän åklagare blev bilreparatör

Annons

I korsordets underbara värld förekommer ofta vitsande. Det aktuella korsordets ledord var allmän åklagare och svaret blev bilreparatör, som ju de facto lagar åk.

En allmän åklagare kan ju plötsligt bli bilreparatör på riktigt, när han tycker att den gode grannen som har bilverkstad vill ha för mycket för att byta bromsklossarna på bilen. I ersättningen skall ju inte bara arbetet utan även lokal och utrustning betalas. Dessutom tillkommer arbetsgivareavgift på egen lön och moms på alltsammans.

Bra karl reder sig själv, så juristen går till Biltema och köper bromsklossar, men inser snabbat att "skräddaren bör bli vid sin läst". Det blir oftast bäst om var och en får nyttja egen kompetens. Dessutom blir sannolikt bilen säkrare. Han ångrar övertron på sig själv och föreslår att grannen monterar de inköpta klossarna och han utan kostnad gör bouppteckning efter grannens nyss avlidna mor. "Vi brukar ju hjälpa varandra med att ta in posten och klippa gräsmattorna när någon är bortrest".

Sagt och gjort, men arbetsbytet gjorde båda till skattebrottslingar och därtill diskvalificerade att någon gång bli minister. Om man hårdrar det hela så hade man redan tassat över gränserna genom att klippa gräsmattorna gratis åt varandra. Så'nt är livet!

Om vi beskattar arbete för hårt innebär det att vi allt för ofta stressar oss själva genom att vi söker göra sådant vi inte kan och kan lätt frestas att "göra vitt till svart". Att kräva flera hundra kronor per timme för städning och fönstertvättning är skäligt för arbetsgivaren, som utöver lönen belastas med stora kostnader, men känns oskäligt för den som skall betala hjälpen.

När man föreslagit minskade avgifter för så kallade hushållsnära tjänster så uppstår en pigdebatt, som samtidigt tyvärr innebär nedvärdering av hushållsarbete samt arbete i sjukhusets kök eller i flygvärdinnans lilla kokvrå.

Att lägre pålagor minskar kostnaderna och jämfört med svartjobb gör ersättningen pensionsgrundande försvinner i debatten. Fler får syssla med det de kan utan det dubbelarbete som ofta hushållsarbete innebär samtidigt som det ger tänkbara arbetsuppgifter för arbetslösa.

Thore Gårmark

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons