Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler behöver hjälp att försörja sig

Annons

Arbetslösheten växer och antalet västeråsare som är beroende av försörjningsstöd (ekonomiskt bistånd/socialbidrag) ökar.

16 procent av alla 18-24-åringar har någon gång under 2004 fått försörjningsstöd.

I Västerås är det totalt 6,7 procent av befolkningen som är beroende av försörjningsstöd. Västerås ligger på tionde plats av landets kommuner (290 stycken) när det gäller hög andel försörjningsstödstagare.

Arbetslösheten i Västerås är ett av våra allvarligaste och största problem i dag.

Vi riskerar att grupper hamnar i ett permanent utanförskap. Ungdomar kommer aldrig in på arbetsmarknaden och att leva på försörjningsstöd blir en ofrivilligt vald livsstil.

Skatterna har blivit så höga att det är närmast omöjligt för många människor att förbättra sin ekonomiska och sociala situation.

Man talar om en fattigdoms-fälla där löneökningar raskt äts upp av högre skatter och lägre bidrag. Den sociala rörlighet som är det främsta vapnet mot segregation och orättvisor har därmed i stort sett upphört i det svenska samhället.

Vi vill ge människor tillbaka deras ekonomiska trygghet. Politiken - det offentliga - har tagit allt för mycket.

Vi vill återupprätta möjlig-heten att leva på en vanlig inkomst utan att behöva en mängd bidrag. Därför föreslår moderaterna i riksdagen skattesänkningar, framför allt för låg- och medelinkomsttagare. Kommunal- och landstingsskatterna är de största skatterna, därför är det viktigt att de sänks.

En politik som syftar till att människor ska kunna leva på sin lön kräver tydliga prioriteringar. Det offentliga måste koncentrera sina åtaganden till det viktigaste. Annat måste stå tillbaka om man ska kunna växla skatter mot minskat behov av bidrag och offentligt stöd, minska rundgången på pengar. Samtidigt gäller det att öka sysselsättningen, så att människor får riktiga löner och kan betala skatt igen i stället för att leva på bidrag.

Försörjningsstödet måste därför utformas så att de inte motverkar sitt syfte och leder till permanent bidragsberoende.

Socialtjänsten får inte vara kravlös.

Arbetet måste därför inriktas på att göra människor självförsörjande, så att behovet av bidrag minskar.

Sänkta skatter på låga inkomster är en viktig socialpolitisk reform, eftersom det gör att fler klarar sig på sin lön. Den som betalar skatt ska inte behöva bidrag och den som behöver bidrag ska inte betala skatt.

Något måste göras. Det handlar om åtgärder både på lokal och riksnivå.

Alla måste ta sitt ansvar. Vi i Västerås måste göra det som är möjligt på kommunal nivå för att bryta de negativa mönstren. Vi moderater har föreslagit att vi skall införa en jobbgaranti. Förslaget har också genomförts i flera stadsdelar i Stockholm med ett lyckat resultat så varför inte försöka i Västerås. Våga prova på nytänkande. Det är ett stort misslyckande av den förda politiken att allt fler är beroende av försörjningsstöd.

Elisabeth Unell

Jessica Polfjärd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons