Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt som är bra i EU är gratis

Moderaterna vill att EU ska få mindre pengar men vill behålla den fria rörligeheten inom unionen.

Annons

På söndag är det val till Europaparlamentet. Många känner en viss tvekan inför att rösta och vilka de ska rösta på.

Bryssel ligger ju trots allt så långt borta, EU-politik är komplicerat och man frågar sig hur besluten påverkar en själv.

Men, EU behöver faktiskt inte vara så komplicerat. I mångt och mycket är det samma konfliktlinjer i kommunen, landstinget och riksdagen som i Europaparlamentet.

Vill man ha en enkel princip för politiken som förs i EU så kan man säga att “det som är bra med EU är gratis, men det som är dåligt är hur dyrt som helst”.

Det kanske låter lite väl simpelt, men det är förvånansvärt användningsbart. Styrkan i EU ligger i den inre marknaden och den fria rörligheten för varor, tjänster, människor och kapital. Dessa friheter är inte bara gratis, utan bidrar till hela EU:s, Sveriges och Västmanlands läns välstånd.

Det som är dåligt är nästan alltid det som kostar pengar. Ett bra exempel är EU:s enorma fiskefond som bidrar till överfisket i våra hav.

Budgeten är inte vad som har gjort EU framgångsrikt. Moderaterna i Europa- parlamentet har alltid röstat emot ökningar av budgeten medan socialdemokraterna drivit på för en högre EU-budget och högre svensk avgift.

Moderaterna har motsatt sig EU-skatt och Social-demokraterna har röstat för. Moderaterna vägrade ge grönt ljus åt budgeten då felen ökade, Social- demokraterna tog inte ställning.

Samma sak ser vi då det gäller den fri rörligheten. Moderaterna vill hålla den inre marknaden levande och gränserna öppna. Socialdemokraterna kräver ett “socialt protokoll” som i klartext innebär att fackets rätt att stänga ute utländska arbetare går före rätten att röra på sig inom unionen.

De beslut som fattas i Bryssel påverkar vardagen i Västmanland. 60 procent av punkterna på ett kommunfullmäktigemöte påverkas av EU-beslut.

Moderaterna vill att EU beslutar om frågor där det finns ett tydligt mervärde, som till exempel i miljö- och handelspolitiken. Men socialdemokraterna vill i stället använda EU för att driva just sina hjärtefrågor, till exempel att EU ska få egen beskattningsrätt.

Vilket EU vill du se: ett billigare och bättre eller ett dyrare och sämre? Ett EU som beslutar om viktiga gränsöverskridande frågor eller lägger sig i allt mer? För det spelar roll vilka vi skickar till Europaparlamentet, även om Bryssel ligger långt från Västmanland och även om EU ibland är svårt att förstå sig på.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons