Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarligt när besparingar drabbar de mest utsatta i samhället

Anita Östling, ordförande i FUB Västmanland, är synnerligen besviken på de rödgröna för att de minskar anslagen till den dagliga verksamheten för funktionshindrade.

Annons

 Det är allvarligt om nedskärningar drabbar de mest utsatta i vårt samhälle, de som inte kan göra sin röst hörd.

Man frågar sig: Vilken erfarenhet har de som ligger bakom ett beslut om minskade resurser till dessa utsatta människor? Undertecknad har på nära håll kunnat följa samhällets roll för att underlätta tillvaron för denna utsatta grupp. Alliansen har glädjande nog protesterat mot aktuella nedskärningar. De rödgröna skyller på att budgeten måste hållas. Budgeten är ett riktmärke men kan över- eller underskridas på grund av ett antal oförutsedda händelser. Under alla förhållanden borde samhällets svagaste ha högsta prioritet så att de inte drabbas av ytterligare besparingar. Empati är viktigare än pengar.

Har det blivit bättre med åren? Mitt svar är: Något bättre men inte tillräckligt. Vem kan leva på 8000 kr i månaden före skatt? Detta är en vanlig ersättning till dem som drabbats av fysiska eller psykiska problem.

I slutet av 1980-talet sade bland annat Åke Hillman: Ambitionen är glasklar, nämligen att vi ska förbättra den medicinska kompetensen för dem som finns inom kommunens särskilda boendeformer. Även landstinget insåg att situationen inte var tillfredsställande. De funktionshindrade hamnade mellan två stolar. Ansvar kan aldrig delas. Det är bra att verksamheten numera är koncentrerad till kommunen.

Tidigare fanns en skicklig och omtyckt läkare, nämligen doktor Tomasgård som tyvärr inte fick någon ersättare. Det ställs speciella krav på en läkare som har lång erfarenhet av att möta människor som ofta har såväl psykiska som fysiska problem. Det räcker inte att hänvisa de funktionshindrade till den allmänna sjukvården. Det behövs utan vidare en specialist för att möta vissa minimikrav. Det är också nödvändigt med en kontinuerlig uppföljning av de biverkningar som uppstår som en följd av all medicinering som är vanlig bland de funktionshindrade. Läkaren måste lära känna patienterna på djupet.

Minska byråkratin inom kommunen så att pengarna i stället kommer till nytta för de funktionshindrade. Varför inte införa nollbasbudgetering? Vilka minimiresurser krävs för att nå uppsatta mål? Inget parti har drivit dessa frågor under de 15 år som jag har haft kontakt med den politiska ledningen.

Det finns också anledning att kartlägga vissa brister i boendet hos de funktionshindrade. Gruppboendet för de äldre har i regel en högre bostadsstandard. Ett utmärkt exempel är korttidsboendet vid Fyren 1 och 2. Det är politikerna som måste engagera sig för att de svagastes situation förbättras. Vi bör alla vara tacksamma för att det finns sjukvårdspersonal som gör sitt allra bästa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons