Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amanda Agestav (KD): Valet av skola ska inte styras av staten

Valet i september handlar om valfrihet. För mig är det helt obegripligt att språkröret Maria Wetterstrand (MP) och partiledaren Mona Sahlin (S), två kloka kvinnor, vill bilda regering med Lars Ohly (V).

Annons

 Ohly vill inte ha någon valfrihet över huvud taget. Han tror att det blir bäst om staten bestämmer allt.

Lars Ohly vill lägga ned min sons skola – Pilträdsskolan. Det är en liten friskola med engagerad personal och förhållandevis små klasser. En skola som vi är supernöjda med.

Detta vill Ohly rasera. Privatskolor och friskolor är per definition någonting ont enligt honom.

Jag engagerade mig politiskt en gång i tiden bland annat för att jag vurmade för valfrihet. Den vänsterstyrda kommunen jag växte upp i ville till en början inte låta mig gå på gymnasiet i Västerås. Alla ungdomar i den kommunen skulle gå på ett visst gymnasium. Alla skulle stöpas i samma form.

I dag finns den valfrihet som jag själv inte hade. Lars Ohlys barn har gått och går på fristående gymnasieskolor. Den möjligheten vill han förbjuda andra barn att åtnjuta.

Jag tycker att hans barn får gå på vilka skolor de vill men han har inte någon rätt att förvägra mina barn den valfriheten. Han har inte rätt att förvägra några andra barn det heller.

Lars Ohly blev arg när Expressen i en artikel berättade om hans barn. Jag har svårt att förstå varför. Kanske är det så att han börjar inse att de egna idealen är svårt att leva upp till?

Göran Hägglund (KD) startade en debatt i höstas om politikens beslutsområde. Vad ska politiken besluta om och vad skall medborgarna i ett land själva kunna bestämma om? Vill du tillbaka till ett samhälle där politiker pekar med hela handen och säger att ditt barn får bara gå på den här skolan?

Jag vill inte det. Valet av skola är en köksbordsfråga och bör så förbli. Politiker ska se till att det finns ett urval av skolor som håller hög kvalitet, med olika inriktningar men som leder till att alla elever uppnår kunskapsmålen. Om skolan drivs i privat regi eller kommunal är inte det viktigaste.

Socialdemokraterna å sin sida vill förbjuda vinstdrivna skolor. Men skolor måste få gå med vinst för att generera resurser att investera i verksamheten. Att investera i närmiljön, nya läromedel, kompetens-utveckling för lärare och så vidare.

Skolan behöver arbetsro inte oro. Oro skapas av vänsterkartellen och leder till en ogynnsam utveckling.

Som kristdemokrat vill jag att skolan skall vara en trygg plats för mina och andras barn. En plats där varje elev får sina behov av kunskapsinhämtning tillgodosedda.

Vi som politiker ska inte gå in och detaljstyra. Vi skall tillföra de resurser som krävs för att eleverna skall nå de kunskapsmål som finns i skollagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons