Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Allander: Att välja kärnkraft borde vara självklart

Annons

Jag har sakligt och ödmjukt bemött ett antal påståenden från Göran Bryntse från hans artikel i VLT den 5 april. Nu har han upprepat alla sina overifierade påståenden i en ny artikel.

Han tar dock inte chansen att föra en saklig debatt utan väljer den lägsta nivån på debatt: omyndigförklarande av motdebattören. Han påstår till exempel att "Anders Allanders argument för kärnkraften tål inte en närmare granskning." Han upprepar påståenden, som jag tidigare besvarat, och där jag hänvisat till ett antal verifierbara källor till exempel Paul Scherrer Institute, Royal academy of Engineering, KTH etcetera.

De enda "verifikat" som Bryntse åberopar kommer från politiker vars enda mål tycks vara att lägga ner kärnkraft för att uppnå personliga politiska poäng. Det kanske gynnar deras politiska karriär. Men det gynnar definitivt inte världens miljö och klimat!

Det finns dock ett påstående från Göran Bryntse som jag inte bemött tidigare. I hans artiklar talas bland annat om varmvattenutsläppet från Forsmark till Östersjön och att denna uppvärmning är klimatförstörande. Enligt vissa uppgifter skulle det ha varit helt ekonomiskt att använda varmvattnet till uppvärmning av delar av Stockholm men regeringen sade nej, med motiveringen att i så fall skulle kärnkraften bli ännu svårare att avveckla. Stockholm satsade på eldning av bränslen för uppvärmning istället.

Dessutom är uppvärmningen av Östersjön eller Kattegatt mycket lokalt begränsat till ytvattnet i den allra närmsta zonen.

Naturvårdsverket har gjort mätningar på detta och det finns bilder av de små ytor som berörs. Fjärrvärmen till Stockholm (Malmö) skulle ske genom avtappningar från turbinen, för att komma upp till tillräckligt höga fjärrvärmetemperaturer, 90-120 grader celsius.

Det är inte enbart i kärnkraftverk som vatten värms upp och släpps ut. Från värmekraftverket i Västerås används till exempel uppvärmt vatten för att värma upp bostäder samt för att värma upp gatorna i City innan det släpps ut i Mälaren.

Skäms, Göran Bryntse för din osakliga debatt!

Anders Allander

civilingenjör

miljökämpe

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons