Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Berggren: Inga bilar förbi Domkyrkan

Annons

Domkyrkan är vår stads största sevärdhet och tillsammans med Lunds domkyrka den enda i landet som tilldelats tre stjärnor i Michelins Gröna guide. Kyrkorummet anses av många vara det vackraste och mest harmoniska i Sverige. Altarskåpen är unika. Gör gärna ett besök en helgfri lördag klockan tolv. Då kan du lyssna till en konsert, som framförs antingen på kororgeln, speciellt lämpad för barockens musik, eller på den stora Åkerman Lund-orgeln, en av vårt lands yppersta, där de

romantiska 1800-talsverken klingar som allra bäst. Oftast är det någon av våra lokala, utomordentligt skickliga, unga organister som spelar. Konserten varar en halvtimme och är förutom en musikupplevelse en fin början på helgen.

Ställ dig sedan och blicka tillsammans med Milles Rudbeckius-staty ut över det lilla torg som ramas in av kyrkan, biskopsgården och domkapitlet. Trots det blygsamma formatet är det med sina utsökta proportioner och sin historiskt intressanta miljö ett veritabelt smycke.

Men när du börjar vandra mot centrum är det inte lika roligt längre, du måste korsa den hårt trafikerade Biskopsgatan, med

bilar som går i båda riktningarna.

Budskapet är inte är nytt, men för den skull inte mindre angeläget: området mellan domkyrkan och det gamla djäknefängelset, proban, måste fredas! Biltrafiken på denna korta gatstump är en skamfläck för vår stad. Den måste bort, inte bara med hänsyn till de sköra byggnaderna, utan

också och av estetiska och miljöskäl. Blunda några sekunder och föreställ er där en park med gröna ytor och gångvägar istället för dagens asfalt och avgaser!

Det kan inte vara omöjligt att hitta lösningar på detta problem. Jag tror att de flesta till nöds skulle acceptera trafik i båda riktningarna på Östra och Västra Kyrkogatorna förbi Stora torget, för att därmed slippa bilarna i det känsliga området bredvid domkyrkan.

Men, och nu ställs frågan på sin spets: varför är det över huvud taget nödvändigt att ha en allmän trafikled mellan Vasagatan och Norra Källgatan? Om denna lades ned skulle bilister som kommer från väster och skall in till Arosians parkeringshus få köra Cityringen-Vasagatan, en blygsam omväg. Östra och Västra Kyrkogatorna förbi Stora torget skulle naturligtvis vara öppna för behörig trafik: taxi, varutransporter till citytunneln och torghandeln, gäster till Stadshotellet etcetera. Skulle inte det räcka?

Frågan är härmed (ännu en gång) ställd och fler än undertecknad väntar spänt på ett svar från berörda myndigheter.

Anders Berggren

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons