Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders H Pers: Hur blir det med Obama?

Amerikanska väljare kan snabbt bli entusiastiska för en ny ledare och lika snabbt bli missnöjda. Därför brukar det gå dåligt för presidenterna och deras partier i kongress- och delstatsvalen som hålls mellan presidentvalen.

Annons
Satsar framåt. I San Francisco räknar man nu med att Nancy Pelosi, en av demokraternas mest garvade politiska begåvningar, ska hjälpa Obama att bärga segern för demokraterna i presidentvalet 2012, skriver Anders H Pers.

Valet härom veckan innebar ändå ovanligt svåra motgångar för demokraterna. Republikanerna har piskat upp en motvilja mot Barack Obama som påminner om de upprörda stämningarna på Richard Nixons och Jimmy Carters tid. Valen har gällt kongressledamöter, senatorer och delstatsguvernörer, men i grunden har de handlat om ja eller nej till Obama och hans politik.

Varför pressade han fram en sjukvårds-reform som många inte begriper sig på? Varför har demokraterna inte fått slut på arbetslösheten? Varför drar bostadskrisen ut månad efter månad? Varför vänder inte ekonomin uppåt? Vad håller Obama på med egentligen?

Så låter det. Ilskan mot ledningen i Washington har hjälpt nya, karska politiker att tränga ut erfarna långvägare från kongressen. Kritiker säger att nykomlingarna hyllar politisk renlevnad fram till den dag då deras kampanjkassor är tomma och de måste ta emot bidrag från bolag och organisationer, som i gengäld kräver att få skriva deras motioner. Just nu har de vinden i ryggen. Men ingen vet om de får något inflytande.

Ser det lika mörkt ut nu för Obama och demokraterna över hela USA?

Nej. Kalifornien, den folkrikaste staten med 37 miljoner invånare – var tredje är latinamerikan – går mot strömmen. Kalifornien är på sätt och vis sitt eget land med sina egna värderingar, sina egna idéer och framtidsdrömmar. Apple, iPhone, Oracle, Hewlett-Packard, Stanford- och Berkeleyuniversiteten, elbilen Tesla. Alla har siktet mot framtiden.

Kalifornien vänder sig västerut. San Francisco har närmare till Tokyo än till London. Washington med sina gammalmodiga vanor ligger långt borta. Indien är mer spännande.

Kalifornien är lika kapitalistiskt som resten av USA. Men bolagen här ser ofta annorlunda på sina pengar och roller. När andra delar av USA hejar fram bolagsfolk i politiken vänder Kalifornien nu tummen ned för ett par erfarna företagschefer med stora kampanjkassor. Båda tuffa. Båda stenrika. Båda republikaner. Båda kvinnor. Båda utan politisk erfarenhet. Båda övertygade om att de skulle kunna sköta allmänhetens pengar bäst därför att de har skött välkända storbolag.

En ville tränga ut Barbara Boxer, en av Washingtons mest utpräglade vänsterradikaler, ur senaten i Washington. Den andra ville bli Kaliforniens guvernör. I konkurrens med demokraten Jerry Brown, som har varit guvernör en gång förut och en gång var countrysångerskan Linda Ronstadts pojkvän.

Man kunde tro att näringslivet skulle jubla över de två hårdingarna som lovade att sänka skatter och slopa dyrbara miljökrav. Men inte här. De fick inget stöd av de tongivande kapitalisterna i Silicon Valley, motorn i västvärldens teknikutveckling. Allra minst av Apple-chefen Steve Jobs. Han tog i stället emot president Obama i en timmes privat överläggning härute. Även andra väljare tyckte att de två damerna luktade alltför mycket pengar.

I San Francisco räknar man nu med att Nancy Pelosi, en av demokraternas mest garvade politiska begåvningar, ska hjälpa Obama att bärga segern för demokraterna i presidentvalet 2012. Hon lotsade fram sjukvårdsreformen i kongressen. Det kostade henne talmansposten, men inte förståndet.

I dag, när många demokrater har sett sin politiska framtid grusas, kan det vara lätt att underskatta partiets styrka. Men även om president Obama inte behärskar Bill Clintons politiska akrobatik och saknar en hjärntrust av det slag som hjälpte president Kennedy genom ett pärlband av kriser, har han de senaste dagarna hemma och utomlands visat att han har kvar de politiska instinkter som kan vända vinden till seger under de kommande månaderna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons