Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders H Pers: Vi kan lära mycket av Kalifornien

Annons

Varför ska vi i Mälardalen bry oss om Kalifornien som ligger så långt bort? Flyger man till New York har man bara kommit halvvägs till San Francisco. Behöver man hålla koll på USA så räcker det väl att åka till New York och några andra ställen i närheten. Byta visitkort med kolleger och åka hem igen.

Nej. Någon har sagt att den som förstår Kalifornien förstår framtiden. Och att den som inte förstår Kalifornien aldrig kommer ifatt. Förmågan att haka på Experimentet Kalifornien kan avgöra om ett spetsföretag eller en högskola förmår flytta fram sina positioner i den internationella konkurrens som styr även våra hemmamarknader.

Kalifornien är USA:s största delstat: 36 miljoner invånare, en BNP bland världens största länder. Egentligen är Kalifornien ett alldeles eget land. Med alldeles egna idéer och lösningar - inom vetenskap, företagande, utbildning, teknik. Och framför allt i samspelet mellan vitt skilda kulturer, begåvningar och sätt att tänka.

Silicon Valley är en av västvärldens starkaste talangmagneter. Hit dras unga begåvningar från hela USA, Indien, Korea, Kina, Israel. Här föds uppfinningar och bolag på löpande band. En del lyckas, andra inte.

Men Kalifornien är guldgrävarnas land. Man går till nästa utmaning. Det är lätt att ta fel på den lågmälda, lite slarviga stilen här. Bakom den finns en öppenhet, respektlöshet och intellektuell generositet som vi inte är vana vid men välkomna att ta del av.

Här pratar inte folk så mycket om hur mycket de jobbar. Man tar för givet att andra också arbetar. Inget att babbla om. Ingen fäster sig heller vid hur man är klädd. Alla vet att vilda hjärnor i vilda kläder kan ha de bästa idéerna.

Vad kan vi lära oss av Kalifornien som vi har nytta av? Vi kan se hur det går till när Kalifornien tar ledningen för att hejda global uppvärmning och stiftar världens hårdaste lagar mot utsläpp. Investerare och tekniker ser marknader för nya produkter i växa fram där Kaliforniens synsätt sprider sig. Därför bygger Stanforduniversitetet nu en jättelik institution för energiforskning, som kan omsättas i lönsam teknik på världsmarknaden.

- Stanford är lite annorlunda än många andra universitet, säger Stig Hagström, tillbaka som professor här efter några år som universitetskansler i Stockholm.

- Vi prickar in några stora problem som vi försöker lösa, även om de inte platsar inom universitetets ordinarie ram.

Själv är Stig Hagström ankaret i Wallenbergarnas långsiktiga satsning på Stanford, Wallenberg Hall. Här utvecklar forskare till exempel ny pedagogik i förskolor.

- En orsak att ungdomar halkar ur gymnasiet och aldrig tar sig genom en högskola är brister i de allra första årens lärande, säger han.

Nu vill han intressera skolfolk för att pröva de nya metoderna. En skola i taget - inte en utredning i taget.

Politiker i Mälardalen skulle bli stimulerade av att se hur kollegerna härute arbetar, hur nära de står sina nya invandrare, vilka framtidsproblem de gör till nästa års politiska nyckelfrågor, hur de vågar medge att de tar fel ibland.

Och välkommen till Santa Cruz, surfarnas, konstnärernas och datafolkets stad vid Stilla havet. En stad hälften så stor som Västerås med ett universitet med 15 000 studenter som håller världsklass inom miljö, rymd, astronomi - näst bäst i Kalifornien efter Berkeley i andel studenter som disputerar.

För att förstå Kaliforniens sätt att resonera och lösa problem får man kasta av sig tryggheten i sina invanda kunskaper och i stället gå ut i det okända. För oss svenskar är det inte alltid så lätt att haka på det informella, flytande sätt att tänka och resonera som gäller här.

Men den som lyckas ta till sig Kaliforniens livsstil och rörlighet får mycket att tillföra sitt yrkesliv - i Sverige eller någon annanstans. En högskolekurs i Kalifornienkunskap kunde vara en investering för tekniker, ekonomer, utbildare och förmodligen andra.

ANDERS H PERS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons