Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders H Pers: Vilka länder vågar egentligen Israel lita på?

Annons

När Hitler tog makten 1933 utvandrade hennes far till Israel från Österrike. Hennes mor lämnade Tyskland året därpå. Han var elektroingenjör. Började på en kibbutz. Fortsatte i ett israeliskt kraftföretag.

Dottern heter Ruth och är utbildad tandsköterska. Gjorde sin militärtjänst i israeliska flygvapnet 1967. När 6-dagskriget bröt ut hörde hon i radion de israeliska piloterna rapportera från luften:

– Nu har Egypten inget flyg längre.

Hon trodde piloterna skojade. Kunde inte tänka sig att de skulle lyckas slå ut det egyptiska flygvapnet på bara några minuter. Israel har anfallits gång på gång sedan landets bildades 1948. Har försvarat sig och hittills klarat sig.

Men Israel är inte bortskämt med vänner i världen. Politiker och mediefolk i många länder kräver ofta att Israel först måste göra eftergifter om det ska kunna bli någon riktig fred i Mellanöstern. Om Israels motståndare i arabvärlden inte svarar med egna eftergifter som skulle kunna leda till en kompromiss i den ena eller andra frågan, ja då beror det på att Israels eftergifter inte var tillräckligt stora. Israel måste alltid ge mera innan något kan hända.

Många israeler tycker att Israel har försökt så många gånger att skapa en stabil fred med sina grannar. Men att en del av grannarna innerst inne inte verkar vilja ha fred med Israel. De skulle helst se att Israel gick upp i rök.

Jag sitter mittemot Ruth på en restaurang i Jerusalem och frågar henne: Vilka länder i närheten vågar israeler i dag lita på för sin egen överlevnad? Och vilka är folk här mest rädda för?

På en pappersservett skriver hon en lista med de någorlunda pålitliga överst. Så här ser listan ut:

1. Turkiet. Många israeler turistar i Turkiet. Det gamla Palestina och Turkiet har en gemensam historia. Israelerna känner sig ganska hemma här. Dessutom är priserna ganska låga och maten bra.

2. Jordanien. Landet har slutit ett fredsavtal med Israel och inte brutit det. Jordanien har nära förbindelser med USA som Israel litar mest på, även om det skär sig då och då.

3. Egypten. Landet har också ett fredsavtal med Israel. Egypten har misslyckats att besegra Israel tidigare och har nog ingen större lust att slåss igen. Egypten är också till dels beroende av ekonomiskt stöd från USA.

4. Saudiarabien. Ruth tvekar men i grunden misstror hon ändå inte det stora starka Saudiarabien.

Efter de fyra kommer egentligen ingenting. Om Hizbollahterroristerna skulle slås ut i Libanon kunde Libanon kanske ändå bli en någorlunda pålitlig granne.

Under strecket på Ruths lista kommer Syrien, Iran och Irak. Här finns i dag inget förtroende att bygga på. Jag viker ihop servetten.

Bredvid oss med en tallrik friterad barbunya, som påminner om strömming, sitter Menashe. Hans kurdiska föräldrar kom hit från Irak för länge sedan. Han har varit i krigstjänst för Israel i tre omgångar och har ingen romantisk syn på omvärlden. Jag frågar honom:

– Om Israel skulle anfallas på allvar av ett eller ett par länder i Mellanöstern, vilket av de stora länderna i Europa tror du eventuellt skulle komma till Israels hjälp?

– Tyskland. Tyskarna vill sona brotten från Hitlertiden. Det har de visat oss många gånger.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons