Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Lif: Medvetet vilseledande om Kokpunkten

Annons

Jag frågade den 3 maj om det var korrekt att ersätta 2006 års avtal med Peab med ett nytt, väsentligt ändrat avtal 2011, utan nytt politisk beslut. Ulla Persson, Anders Teljebäck och Elisabeth Unell ger inget svar.

Jag visade att den spa-avdelning med bassänger för motion och träning, som fanns i avtalet 2006, nu inkluderats i äventyrsbadet och minskats från 2 200 till 300 kvadratmeter. Politikerna svarar att någon motionsdel inte fanns med i ”avsiktsförklaringen” 2006. Detta är medvetet vilseledande. Avsiktsförklaringen ersattes samma år av sam-arbetsavtalet, som godkändes av fullmäktige, och där fanns motionsdelen med.

Jag visade att Aqua Science Center på upp till 4 000 kvadratmeter (”unikt för Sverige”) försvunnit som självständig del i nya avtalet. Detta kommenteras inte.

Jag visade att det nya avtalet bryter den koppling som 2006 ansågs så viktig mellan äventyrsbad och kraftverkets vetenskapliga och museala delar. Nu bildas två separata bolag. Tidskrav åläggs bara badet. Ändå står politikerna fast vid att bad och forskningscentrum är ”ett och samma projekt”, vilket det alltså inte är.

De skriver att driftskostnaderna blir minst lika stora med ett äventyrsbad i egen regi, utan att bemöta min viktigaste poäng: ett kommunalt bad kan läggas ner, bantas eller säljas om pengarna behövs till annat; ett 25-årigt kontrakt med ett privat företag måste där-emot löpa.

Politikerna diskuterar inte heller om det är korrekt att köpa badtjänster av en privat aktör utan upphandling (eller om det är lagligt att ge driftbidrag till ett privat företag). I stället matas vi med en from förhoppning att Kokpunkten ska få 800 000 besökare per år och ”sätta Västerås på kartan”.

Är det för mycket begärt att få en öppen och ärlig debatt i sak?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons