Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Teljebäck (S): Alliansen vågar inte stå för sin egen politik

Det är inte lätt att försvara den totala passivitet som alliansregeringens arbetsmark-nadspolitik genomsyras av. Jag förstår därför Roger Haddads (FP) svar på min artikel om en ny arbetslinje.

Annons

 70 000 fler i utanförskap, sjunkande sysselsättningsgrad och massarbetslöshet. Kan det vara något att vara stolt över?

Det allvarliga är den idé som regeringen har om hur jobb ska skapas. Genom att arbetslösa, sjuka och pensionärer betalar högre skatt än löntagare och att ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen är lägre än tidigare är tanken att skapa drivkrafter för den enskilde ta jobb till vilken lön som helst.

En jobbpolitik där åtgärderna i arbetsmarknadspolitiken i bästa fall inskränker sig till jobbcoachning. Genom en så ensidig åtgärdsarsenal flyttas ansvaret helt över på den enskilde för att kunna sälja sitt arbete. Det är inget fel på aktiva förmedlingsin-satser. Men en aktiv arbetsmarknadspolitik måste innehålla mer. En trygghet i arbetslöshetsförsäkring med rimliga ersättningsnivåer och broar till nytt arbete genom bland annat större volymer arbetsmarknadsutbildning och subventionerade anställningar.

Vi Socialdemokrater går till val på att återställa skatten till den nivå vi har haft sedan 1981. Vi är övertygade om att västeråsarna är beredda att betala 25 öre mer på varje hundring för att på det sättet kunna göra riktade satsningar för att ge barn- och ungdomar en bra start i livet.

Skolan är grunden för det fortsatta arbetslivet. De insatser som gjorts under mandatperioden för att satsa på uppföljning och lärande i de tidiga åldrarna har vi gjort i enighet. I vår skola ska alla barn kunna nå kunskapsmålen och utvecklas som individer. Alla barn har rätt att få hjälp och stöd att utifrån sina förutsättningar att klara skolan. Målet för Socialdemokraterna i Västerås är att alla barn ska få tillräckliga kunskaper i grundskolan för att gå ett nationellt gymnasieprogram. Inget annat duger.

Det livslånga lärandet slutar aldrig. Under mandatperioden har vi i varje läge haft högre ambitionsnivå när det gäller vuxenutbildning och kompletterade arbetsmark-nadsåtgärder i kommunen än alliansen. Hur kan Roger Haddad, Folkpartiet och alliansen vara nöjd med 7 000 arbetslösa västeråsare, varav nästan 1 800 är ungdomar?

Vi socialdemokrater är absolut inte nöjda. Det måste till en annan inriktning på den statliga jobbpolitiken och högre ambitioner i de kommunala insatserna. Vi vill ha ett kunskapslyft för arbetslösa unga, traineeplatser för att få fler unga till välfärdssektorn, fler sommarjobb till gymnasieelever och lärlingsplatser för långtids-arbetslösa ungdomar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons